Una experiència visual, sonora i sensorial, cuidada fins a l’últim detall. L’exposició de fotografies La Muda, dels artistes audiovisuals Josep Piñol i Greta Díaz, s’endinsa en el món simbòlic i oníric dels creadors. Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre acull aquesta mostra de retrats escenografiats, que veu la llum després d’un any i mig de treball a La Warhol, un magatzem agrícola ubicat als afores de Tivenys (Baix Ebre), reconvertit en espai creatiu dels artistes, i per on han passat persones anònimes i d’altres rellevants del món de la cultura, com són Roberto Olivan, Javi Royo, Darko Peric, Sílvia Pérez Cruz, Alizé Barange, Toni Segarra, Lluís Martínez, Ana Rujas, Itziar Castro, Belén Fabra i Aida Folch. «A través d’aquesta mostra fotogràfica, Josep Piñol i Greta Díaz expressen els sentiments i les experiències viscudes al llarg d’aquest any i mig de treball», explica Aida Boix, comissària de l’exposició.
Així mateix, la també directora de Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre destaca que, per als dos artistes, «un dels reptes ha sigut transformar, en una exposició fotogràfica, tot el que ells van crear a l’interior de la nau, sense perdre l’essència del treball. Per això, la mostra està acompanyada d’algunes de les instal·lacions escenogràfiques». Al respecte, Josep Piñol afirma que «La Warhol m’ha donat molta vida i Tivenys m’ha obert un univers».
«Els mons que hem construït parlen més de mi o de nosaltres, que qualsevol de les paraules que pugui posar sobre paper»Així, «els sentiments, sense censura, les preocupacions, les pors i les alegries que han viscut Piñol i Díaz durant tot el procés» s’apropien de l’interior del centre d’art –pintat de negre per a l’ocasió– i s’obren pas per invitar als visitants a observar La Muda com un canvi de pell dels artistes, a més d’un procés de transformació personal i col·lectiva com a parella.
Josep Piñol, Artista audiovisual
L’exposició, que es va inaugurar ahir i es podrà visitar fins al 25 d’abril, combina retrats en blanc i negre i color. «Al principi, havia de ser una exposició íntegrament en blanc i negre, perquè jo sóc una mica blanc i negre. A més, em costava molt pensar en color; així que ha sigut un repte i també un procés vital», assegura Josep Piñol.
Els caragols
El viatge d’aquesta transformació vital comença –segons explica Aida Boix– «amb dos retrats del músic i compositor Lluís Martínez i els primers caragols que munten pel seu cos». «Els caragols simbolitzen allò ocult, intern i propi que al llarg d’aquest procés creatiu s’ha anat fent visible», es descriu a la cartel·la que acompanya les dues fotografies.
La següent és una imatge protagonitzada pel ballarí Roberto Olivan. «En aquest retrat, Josep Piñol treballa la idea que qualsevol artista s’ha de desprendre de l’ego, si vol continuar evolucionant per poder fer tot aquest procés creatiu», explica la comissaria de l’exposició, qui afegeix que «partir d’aquí La Muda ha començat, ja que els artistes es despullen de tots els pensaments limitants». Aleshores, l’espectador es troba enfront d’uns miralls perquè «també es vegi mudat a ell mateix».
Seguint, es presenta el retrat de l’actor Darko Peric que es va crear després del confinament. «Els artistes expressen el que, a partir d’aquest moment, descriuen com un ‘nou món’, ja que hi ha un canvi en la societat, que també els fa plantejar un canvi en la seva vida i la manera de pensar», explica Aida Boix. La força d’aquesta fotografia està en la mirada i en la idea que hem de «mirar al futur amb esperança i amb el convenciment que serà necessari adaptar-se a les rutines d’un nou món».
¿Estem venent el nostre propi temps a canvi d’objectes que ens el prenen? En el retrat El consumisme guiant al poble –que té com a protagonista a l’actriu Itziar Castro– «els artistes reflexionen sobre el consumisme que ens envolta, és a dir, en què invertim el nostre temps per guanyar diners que després gastem mentre pretenem buscar la felicitat», recorda Aida Boix.
Qüestions vitals
En conjunt, La Muda són fotografies minucioses sobre temes que han incidit en la seva vida els darrers mesos, com el conflicte de poders, els límits de la consciència, la incertesa que ha desencadenat la pandèmia global, el sexe alliberador però asfixiant, la maternitat, la paternitat i el determinisme de la família o l’acceptació de la mort. «Artísticament, La Muda ha significat un canvi per a nosaltres perquè ens hem adonat que si vols fer alguna cosa, i tens una idea, les limitacions tècniques no t’han d’impedir fer-la. Hem fet coses que no havíem fet mai. Ha estat molt bonic aprendre que artísticament som capaços», afirma Greta Díaz i afegeix que «l’exposició és el catàleg de tot el que hem aconseguit en aquest any i mig, però en el camí també hi ha hagut derrotes, ja que en tot moment ens hem deixat portar pel que sentíem en cada instant».
«L’exposició és el catàleg de tot el que hem aconseguit en aquest any i mig, però en el camí també hi ha hagut derrotes»Per la seva banda, l’artista Josep Piñol reflexiona que «aquest projecte de retrats escenografiats –del qual forma part La Muda–, neix de la necessitat de trobar un espai en el qual poder expressar bona part del meu món interior. Quan hi penso amb una mica de perspectiva, m’adono que els mons que hem construït parlen més de mi o de nosaltres, que qualsevol de les paraules que pugui posar sobre paper». En les escenografies, les mans dels artistes han estat acompanyades per les de la dissenyadora Anna Vizcarro, que ha fet una síntesi de la personalitat de cada personatge fotografiat a través del vestuari teatral; l’artista tèxtil Jordina Bravo, la joiera i ceramista Raluca Buzura; el dissenyador Joan Salvadó i l’especialista en efectes de cinema Cristina Iglesias, fundadora de l’empresa Babyclon Factory.
Greta Díaz, Artista audiovisual
En l’exposició també s’inclou un autoretrat de Josep Piñol i Greta Díaz. «Aquesta foto representa les nostres pors d’una manera molt literal», assegura Díaz. El resultat és una dicotomia entre el que mostren els artistes d’ells mateixos i el que realment existeix dins de cadascun. Per últim, el procés creatiu de La Muda ha estat enregistrat pel documentalista Quim Melchor, amb la intenció de mostrar els mons proposats pels artistes.