<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sobreviure com a entitat més enllà del local històric

Reportatge. La Societat Ateneu Pi i Margall de Vila-seca, amb prop d’un segle d’història, treballa per replantejar la seva activitat després de cedir l’Ateneu a l’Ajuntament

15 octubre 2022 19:20 | Actualizado a 16 octubre 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La història de la Societat Ateneu Pi i Margall es remonta a les primeres dècades del segle XX. Les societats eren molt populars en l’època. L’oferta lúdica d’un poble o una ciutat acostumava a ser aglutinada per elles. Així, les societats tenien els cafès o les sales de cinema de les localitats.

En el cas de l’Ateneu Pi i Margall, el seu naixement es remonta a l’any 1929. Un sector de l’Associació el Fènix va decidir escindir-se i crear la seva pròpia societat. Durant els seus millors anys, l’Ateneu Pi i Margall va arribar a tenir més de mig miler de socis. L’Ateneu, situat al Carrer Major, va esdevenir un punt d’interès destacat a Vila-seca. La societat comptava amb diverses seccions, es feien activitats culturals, conferències. També van destacar pel grup ciclista que es va crear, que va arribar a ser reconegut a nivell nacional, i personalitats de l’esport van visitar Vila-seca gràcies al prestigi de l’Ateneu.

Situació actual

Tal com explica Lluís Maudes, president de la societat, «el que fèiem es va anar perdent, l’entorn ha canviat i, amb el pas dels anys, la gent té més coses a fer i ja no té aquest interès». No obstant això, la societat havia mantingut, fins ara, un volum d’activitat considerable. A l’ateneu s’organitzaven balls i sopars en dates assenyalades, com a Cap d’Any o pel Carnaval.

El que seguia caracteritzant l’entitat era l’Ateneu. L’espai, tot i la reducció d’activitat, ha estat utilitzat per l’entitat fins ara. Els socis tenien la possibilitat d’utilitzar-lo per realitzar esdeveniments, festes, aniversaris, etc.

Amb el temps, la societat va posar l’Ateneu a disposició de la ciutadania. L’espai ha estat llogat per entitats culturals de Vila-seca, que l’han necessitat per dur a terme la seva activitat a falta d’un local propi.

Tot i el valor afegit que aporta disposar d’un local amb l’atractiu històric i la funcionalitat de l’Ateneu, des de la junta asseguren que han sorgit dificultats arran de la gestió de l’edifici. El fet de tractar-se d’un immoble vell ha derivat en la necessitat d’afrontar despeses que, per una entitat sense ànim de lucre, són difícils d’assumir.

Al llarg dels últims anys, la societat ha hagut de demanar prèstecs per fer front a les reformes necessàries per conservar l’edifici. Els lloguers a altres entitats i les quotes de soci han esdevingut insuficients per assolir aquests treballs, i la societat va prendre, recentment, una decisió important entorn a l’Ateneu.

La societat va decidir donar l’edifici a l’Ajuntament de Vila-seca. Així, el 30 de setembre es va aprobar per unanimitat al ple municipal el traspàs de la propietat de l’Ateneu. L’entitat, no obstant, va imposar unes condicions per realitzar la donació. Així, el consistori s’ha compromès a fer un ús de l’Ateneu que sigui beneficiós per tota la població i per les entitats culturals del municipi. També van demanar que es preservés el llegat de la societat a l’Ateneu. «La decisió», explica Maudes, «es va prendre amb la idea de ser fidels a la nostra filosofia i retornar a la població tot el que ens ha donat durant tants anys». No obstant això, el president reconeix que «ha estat una decisió dura de prendre, espcialment per als membres més longeus, als quals els costa més assimilar canvis com aquest».

Futur incert

Ara, l’entitat es planteja què pot fer per continuar tenint activitat. «Hem de buscar maneres de replantejar el que fem per poder tirar-ho endavant», assegura el president. «Ens agradaria que hi pogués entrar més gent jove, fins i tot a la junta, perquè puguin aportar idees noves i renovar l’interès de la població per la societat», va afegir.

Maudes va fer transmetre que «com a societat, estem oberts a tothom, que si algú té la visió que les societats són elitistes i tancades, no és així». L’objectiu ara és, per tant, el de sobreviure com a entitat. Per això, s’ha de fer molta feina fins plantejar què es farà.Maudes no es va mostrar excessivament optimista, però espera poder continuar amb l’entitat.

Comentarios
Multimedia Diari