Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Què feien els Neardentals fa 700.000 anys a Calafell?

Nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de la Balma de la Griera

01 diciembre 2023 13:19 | Actualizado a 01 diciembre 2023 13:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El dilluns 20 de novembre va començar una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de la Balma de la Griera de Calafell sota la direcció del Dr. Juan Ignacio Morales, investigador postdoctoral Maria de Maeztu a l’IPHES-CERCA i col·laborador del SERP de la Universitat de Barcelona i del Dr. Diego Lombao, investigador de la Universidad Santiago de Compostela. Els treballs de recerca, que es perllongaran fins el 15 de desembre, tenen com a objectiu principal aprofundir en el coneixement dels grups Neandertals que varen ocupar aquest entorn fa més de 70.000 anys.

L’objectiu principal d’aquesta campanya d’excavació és doble: per una banda, es completarà l’estudi de la Unitat III del jaciment, la qual ha proporcionat evidències d’ocupacions neandertals amb una antiguitat entre els 70 i els 75 mil anys, dins el període fred del MIS-4. Aquesta unitat revela una història d’ocupacions successives per part de grups Neandertals, especialitzats amb la caça de cavalls.

Per altra banda, s’iniciarà l’exploració de la Unitat IV, corresponent a un període temperat (MIS-5), amb una cronologia compresa entre els 75 i els 135 mil anys. L’estudi d’aquesta unitat oferirà a l’equip investigador l’oportunitat de contrastar els canvis en les estratègies de subsistència i la gestió dels recursos dels Neandertals, adaptant-se a les condicions climàtiques i ecològiques significativament diferents.

Amb la finalització de les excavacions de la Unitat III i l’inici de les de la Unitat IV, l’equip investigador disposarà de les dades suficients per entendre les adaptacions dels Neandertals als canvis climàtics. El pas de la fase freda del MIS-4 a la més temperada del MIS-5 no només va suposar un canvi ambiental significatiu, sinó també va exigir una notable flexibilitat i innovació en les estratègies de subsistència i en la gestió dels recursos per part d’aquestes poblacions. L’anàlisi detallada d’aquests períodes permetrà comprendre millor com aquestes comunitats van respondre als desafiaments del seu entorn, ajustant les seves tècniques de caça, patrons de mobilitat i xarxes socials per assegurar la seva supervivència. Aquestes descobertes seran claus per entendre no sols la vida quotidiana dels Neandertals, sinó també les seves capacitats de resiliència i adaptació davant de condicions ambientals i climàtiques canviants.

Finançament

Durant la campanya d’enguany hi participa un equip de 12 persones, entre investigadors de l’IPHES-CERCA, de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universitat de Barcelona, de la Universitat de Santiago de Compostela, de la Universitat Autònoma de Madrid i de l’ICARHEB de la Universidade do Algarve.

La intervenció arqueològica a la Balma de la Griera s’emmarca en el projecte quadriennal ARQ001SOL-172-2022 «Transicions culturals durant al Plistocè i l’Holocè al litoral – prelitoral de Catalunya» vinculat a la Universitat de Barcelona” i aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les excavacions compten amb el suport i finançament de l’Ajuntament de Calafell.

Comentarios
Multimedia Diari