No ha passat ni una setmana del dia de Reis que ja ha engegat la Festa Major amb l’Engrescada.
Hem entrat en una dinàmica molt bonica, que moltes iniciatives sorgeixen de les mateixes entitats, que tenen ganes d’ampliar i de fer coses. Això ha quedat molt ben expressat aquest cap de setmana amb l’Engrescada i la presentació del nou Ball de Pastorets de l’Esbart Dansaire. És un orgull veure aquest dinamisme i vigor de les entitats, que cada cop tenen més portadors i més balladors. És un símptoma de fortalesa.
En aquesta mateixa entrevista l’any passat ja ho deia, que havia de créixer el seguici festiu.
En els darrers anys, les entitats han entrat en una dinàmica de creixement que va en paral·lel al propi creixement de la ciutat. En cinc o sis anys, hem vist néixer un nou element com el Cavall Alat, el Ball de Diables infantil i més balls de l’Esbart Dansaire. I això no s’acabarà aquí, perquè ja hi ha nous projectes que ben segur aniran enriquint el nostre seguici. En el seu dia, vam fer un estudi de com havia d’evolucionar el seguici i tenim un full de ruta que ens diu quin és el camí a seguir més coherent amb la nostra idiosincràsia.
I cap a on ha d’anar el seguici de Vila-seca?
El que no ha de fer és mimetitzar els seguicis de Reus o de Tarragona, que tenen un caràcter litúrgic molt associat a l’àmbit de l’Església. El nostre seguici no ve d’aquí, ve d’un seguici popular i el que hem de fomentar són elements que interpel·lin la nostra identitat.
El tret d’inici aquest any el marcarà el vila-secà més il·lustre actualment, Eduard Xatruch.
Ell sempre fa proselitisme de Vila-seca i això no és tan habitual quan algú triomfa a aquests nivells. Sigui on sigui, ell sempre diu que és de Vila-seca. Estem molt contents que hagi dit que sí i que faci aquest pregó.
Quins són els tòtems de la programació d’aquest any?
Totes les programacions segueixen un patró similar. Tindrem una part de tradició arrelada al municipi, amb la participació d’entitats, els Tres Tombs i el Cós de Sant Antoni com a element central. A partir d’aquí, fem tota una oferta d’oci cap a la ciutadania que intenta revestir la festa aportant novetats i tendències.
Una fita que comença en aquesta Festa Major són els 150 anys de la Societat El Fènix. Fa poc, es va fer una declaració institucional perquè rebi la Creu de Sant Jordi.
L’Ajuntament té el deure i l’obligació de promoure i posar en valor les entitats i associacions de caràcter històric com és El Fènix. És una entitat que neix fa 150 anys, quan les administracions eren molt primes i tot pivotava a través de les aportacions i inquietuds dels ciutadans, que s’organitzaven i promovien espais de trobada i de dinamització cultural. Que hagi perdurat tot aquest temps, amb aquesta voluntat de revitalitzar-se i voler fer activitats, té un gran valor. Tots hem d’estar molt orgullosos i contents d’aquesta fita.
Què li demana a aquest 2025 per a Vila-seca?
Ja li vaig demanar als Reis quan van arribar al Castell. Demano concòrdia, pau, salut, temps per gaudir entre tots i totes, rebaixar la crispació i prosperitat. Que sigui un any en què la gent no hàgim de passar dificultats econòmiques i que puguem veure d’una manera tranquil·la com es transforma la ciutat. Venen anys de transformació urbana, de nous serveis, nous eixos de mobilitat i de millora d’equipaments.
Per on començarem a veure aquesta transformació?
A Vila-seca, aquest serà l’any en què s’iniciïn les obres del tramvia, amb tota la transformació urbana i la zona de cotxeres, i també agafarà forma la remodelació de l’Estadi. A la Pineda, veurem finalitzada la restauració de la Xarxa Natura 2000, veurem un nou frontal marítim... Estem en un moment incipient de moltes coses.