A. Camacho i M. Josa: 'Som un altaveu per conscienciar dels efectes del canvi climàtic'

Ambdues ambientòlogues són les creadores d’un projecte de divulgació ambiental en català que segueixen milers de persones. Han rebut enguany un ajut de la FCRI

26 abril 2022 08:00 | Actualizado a 29 abril 2022 09:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Andrea Camacho i Marta Josa, ambdues ambientòlogues, són les creadores de L’Ovella Verda, un projecte de divulgació ambiental en català. Han rebut un ajut de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Investigació (FCRI) que els permet finançar la creació i producció de deu vídeos divulgatius sobre cinc projectes de ciència ciutadana i cinc projectes d’investigació relacionats amb la biodiversitat a Catalunya.

Com va sorgir la idea?
Marta: L’Ovella Verda respon a tres necessitats: aprendre més sobre biodiversitat i sostenibilitat, aprofundint en el que hem estudiat; aprendre a comunicar i divulgar tot aquest contingut arribant a un gran nombre de gent, i contribuir a generar consciència sobre les problemàtiques ambientals i la diversitat que ens envolten.

El nom L’Ovella Verda recorda la famosa taverna barcelonina L’Ovella Negra.
Andrea: És cert que hem anat a aquest bar durant la nostra època universitària. Tot i això, el nom està inspirat en l’expressió ser l’ovella negra de la família. Nosaltres ens sentim una mica d’aquesta manera: diferents per (ovella) què ens agrada molt la natura i ens interessa tenir cura del medi ambient (verda).

Què ha suposat per al vostre projecte rebre l’ajut de la FCRI?
Marta: Aquest ajut ens ha motivat molt. Estem desenvolupant aquest projecte amb moltes ganes. A més, estem aprenent moltíssim en l’àmbit de la divulgació i la comunicació.

Pel que fa als deu vídeos finançats pel FCRI, podeu nomenar quins temes heu tractat fins ara i desvetllar els pròxims temes que tractareu o preferiu sorprendre a les persones que us segueixen a les xarxes socials?
Andrea: Volem diversificar temàtiques i territori. Fins ara hem fet divulgació de tres projectes de ciència ciutadana i dos d’investigació. Pròximament, explicarem un projecte que investiga les papallones. En general, desvelem el contingut que tractaren uns dies abans de publicar el vídeo a les nostres xarxes socials. Volem mantenir la sorpresa i ens poden seguir per descobrir-ho.

L’Ovella Verda bela en català i destaca per fer divulgació de qüestions ambientals de manera molt atractiva i que arriba al públic més jove a través d’Instagram, Twitter, TikTok7 i YouTube. Us segueixen també fora dels territoris de parla catalana?
Andrea: Abans de L’Ovella Verda, l’agost de 2020, havíem creat La Oveja Verde i ens seguia gent de fora de Catalunya. En passar, el setembre de 2021, a fer el projecte en català, algunes d’aquestes persones ens van deixar de seguir, tot i que unes altres es van quedar. I molta gent de Catalunya i altres territoris de parla catalana es va animar molt més a seguir-nos pel fet de fer-ho en català, ja que és un tret distintiu. Pel que fa a les persones que ens segueixen que desconeixen la llengua catalana, hi ha qui s’esforça a entendre-ho, tot i que ens consta que escolten menys els podcasts i, en canvi, es miren més els vídeos perquè en estar subtitulats els resulta més fàcil d’entendre’ls.

Sou un referent per a sectors de la societat on la divulgació científica clàssica no arriba. Preteneu també ser un altaveu per conscienciar les persones més joves sobre els efectes del canvi climàtic i com actuar per minimitzar-lo?
Marta: Sí, som un altaveu que serveix per conscienciar dels efectes del canvi climàtic. Per això fem servir eines com Reels o TikTok per arribar a la gent més jove. A més, també volem conscienciar les persones que mostren menys interès pel medi ambient. És molt fàcil arribar a algú que prèviament ja té una mínima preocupació per aquests temes i, en canvi, és tot un repte aconseguir arribar a qui està gens interessat. Per això, ens estem formant, i aprenent dia a dia, per poder atreure l’atenció d’aquestes persones.

Darrere de l’Ovella verda hi ha dues dones joves que fan divulgació ambiental en català. És una espècie en extinció que cal protegir o un brot verd?
Andrea: Som optimistes. Som un brot verd. Coneixem altres projectes, tant de divulgació científica com de divulgació ambiental, en català. Només falta donar-nos a conèixer més i aprofundir en les tècniques de comunicació per poder arribar a qui volem, al nostre públic. Cada cop som més joves que estem utilitzant les xarxes socials més enllà de l’entreteniment, com altaveu per fer arribar un missatge que cada dia compartim amb el nostre entorn més proper i que també volem fer arribar a molta més gent.

Comentarios
Multimedia Diari