Ara fa dos anys, Jordi Moretó iniciava una ruta per Catalunya amb la companyia del ruc Nic i del seu gos Baf, un viatge que va tenir molta repercussió a les xarxes socials i que ara s’ha plasmat en un llibre infantil que ha escrit una altra cambrilenca, Rosana Andreu, i que compta amb les il·lustracions d’Irene Gutiérrez, que també ha dissenyat la portada.
Una amiga en comú de la Rosana i el Jordi va ser la precursora. «Quan la Sandra Vèa em va dir que havia pensat en mi per escriure un llibre explicant l’experiència em vaig quedar parada, perquè jo sí que faig els meus ‘pinitos’ d’escriure i no tinc res publicat, però la idea em va semblar molt bona, li vaig dir que sí i em vaig posar en contacte amb el Jordi, ja que no ens coneixíem», explica Andreu al Diari. «Ella era ideal per fer el llibre perquè és bibliotecària, llegeix molt i és contacontes», afegeix Moretó.
Un cop van valorar les diferents opcions que hi havia per fer una història atractiva, es van posar en contacte amb l’editorial reusenca Veus Públiques, que va acabar de donar la pinzellada a un projecte que es dirigeix a nens de 10-11 anys. «M’agrada dir que és un relat que també poden llegir els pares als nens més petits», apunta l’escriptora.
Ficció i realitat
Les aventures d’en Nic. El Baix Camp i la Ribera d’Ebre és el primer volum d’una col·lecció que narra el viatge que va fer el ruc amb la companyia de Moretó i el Baf, que a l’obra són personatges secundaris. «No tenia sentit que jo expliqués la història perquè el protagonista és l’animal i és un llibre per a nens. El que sí que hem de dir és que va en memòria del gos, que enguany va morir atropellat», assenyala Moretó.
L’objectiu és fer més llibres que recorrin diferents comarques catalanes. «Primer volíem fer un sol llibre que expliqués tota l’aventura però era impossible. Per això amb l’editor vam decidir ficcionar la història i fer passar el Nic per més pobles. Al segon volum, que ja l’estic preparant, passarà per Falset i el Priorat», afirma Andreu.
En aquesta obra, el ruc parla en primera persona i surten llocs i noms de persones reals que van formar part d’aquest viatge. Un llibre divertit que també vol ensenyar la geografia i la cultura catalana a través d’un animal que cau bé. «De cada poble hem buscat allò que és típic i també s’hi poden trobar refranys, cançons, referències a llibres... És un relat que enganxa i té unes històries molt divertides», diu Rosana.
Projecte escolar
Abans de començar a escriure, l’escriptora va haver d’investigar el món dels rucs, visitant moltes granges, així com reunir-se diverses vegades amb el Jordi per poder ser fidel al relat i recopilar aquelles anècdotes més curioses a les que ha fet un gir més infantil. «He après moltes coses, per exemple, que a les pel·lícules de l’oest surten burros catalans, foscos i amb la panxa i el morro blanc», explica la bibliotecària.
El primer volum es presentarà el 30 de novembre a la sala d’actes del Centre Cultural de Cambrils i, tot seguit, s’iniciarà una ruta per a promocionar el llibre en més municipis. També hi ha el projecte de treballar el llibre a les escoles amb una proposta didàctica que cridi l’atenció dels nens.
72 dies de ruta
Poc s’imaginava Jordi Moretó, apassionat del món de l’esport, que l’aventura esbojarrada que va fer durant 72 dies es convertiria en un llibre. Abans d’iniciar-la, va estar durant tres mesos estudiant els mapes dels recorreguts i es va haver de familiaritzar amb un animal completament desconegut per ell. «Els primers tres dies em volia morir. La primera nit estava plovent i només pensava què feia allí amb un ruc. Desconeixia què havia de menjar i cada dia me’n feia una, com no voler creuar el riu o no caminar», recorda el cambrilenc amb un somriure.
Però amb el pas dels dies es van fer inseparables i van anar a llocs tan destacats com Montserrat o Fuives, on va néixer el Nic. «Hi ha moltes anècdotes. La darrera nit el vaig haver de sortir a buscar despullat perquè es va escapar», explica.
Per compartir l’experiència, Moretó va crear una pàgina de Facebook on explicava què feia cada dia i, tot i haver acabat el viatge fa un any i mig, encara hi ha gent que li pregunta si tornarà a fer una altra ruta amb el Nic. «M’envien privats preguntant-me si farem alguna cosa. He pensat a fer una altra aventura però encara no sé el què», afirma.