500 cuines sense fum pel Nepal

El projecte El Camí de la Solidaritat, impulsat pel cambrilenc Roger Solà, s’ha transformat en una ONG que acaba d’engegar la seva primera gran iniciativa internacional

07 junio 2020 14:17 | Actualizado a 07 junio 2020 14:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 2013 Roger Solà, iniciava un projecte solidari sota el nom de El Camí de la Solidaritat. El cambrilenc, que aleshores tenia 17 anys, va organitzar una cursa per aconseguir diners pels nens i nenes amb discapacitat psíquica de l’espai municipal El Gripau Blau. Aquesta primera edició va ser tot un èxit i al larg d’aquests anys se n’han celebrat d’altres centrades en els xiquets amb risc d’exclusió social o a favor de la visibilització d’associacions de malalties minoritàries.

Set anys després d’engegar aquesta iniciativa, Solà ha decidit fer el pas de convertir-la en una ONG.  «Fins ara erem una organització petita, amb pocs voluntaris, però ara l’equip està format per 19 persones, hem apostat per la internacionalització i això ha fet que ens transformem en una ONG. Tot l’equip és jove, excepte l’advocada i el tresorer. Ho hem fet per tenir una major transparència econòmica», exposa el cambrilenc. La plantilla compta amb gent de França, Itàlia, Estats Units o l’Índia que han sumat esforços per posar en marxa una ambiciosa campanya internacional: aconseguir 500 cuines sense fum pel Nepal. 

L’ONG cambrilenca compta amb un equip format per 19 persones de diferents països

Com explica el Roger, la causa s’ha vist obligada a reorganitzar-se per la crisi sanitària de la Covid-19. Inicialment estava previst fer diferentes esdeveniments per recaptar els diners necessaris per construir aquestes cuines en 500 llars de la zona rural de Bhimphedi, però el confinament va fer que s’apostés per un projecte de crowdfunding a la pàgina GoFundMe, amb el títol de A breath for nepalí women (un respir per les dones nepaleses), que va començar el passat 16 de maig. L’objectiu és conseguir 8.000 euros i en poc més de tres setmanes ja ha hi han participat 132 persones que han donat 4.076 euros. Més tard es faran altres accions virtuals i presencials per arribar als 50.000 euros que es necessiten per poder construir les cuines.

Solà apunta que aquesta iniciativa s’ha fet en col·laboració amb el programa catalano-nepalès anomenat Awasuka, dirigit per l’arquitecta i cantant Mònica Sans Duran. Aquest nom està format a partir d’unes paraules nepaleses que signifiquen programa de millora de l’hàbitat. «El projecte de cuines sense fum vol ajudar a aquestes famílies de Bhimphedi que inhalen gasos i substàncies toxiques perquè fan servir la llenya com a combustible», afirma el cambrilenc, que afegeix que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al Nepal hi ha 226.000 persones, la majoria dones i nens, que es veuen afectades per malalties respiratòries cada any i 24.000 d’elles moren prematurament. 

Les famílies nepaleses han de pagar deu euros, l’equivalent al 10% del cost de cada cuina 

Unes xifres que enguany odrien incrementar a causa del coronavirus. L’emergència sanitària que estem vivint aquest 2020 fa que aquest propòsit obtingui, si s’escau, encara més urgència perquè els habitants de les zones rurals del Nepal no disposen d’una casa saludable on confinar-se. Les llars estan plenes de fum i no s’hi pot respirar ni, gairebé, obrir els ulls. Mitjançant aquest crowdfunding, es pretén que les cases d’aquests nepalesos siguin llocs més saludables. En definitiva, un refugi on puguin respirar tranquils durant el confinament. 

Cada cuina costa 100 euros

Per aquest motiu, l’ONG cambrilenca s’ha mobilitzat per construir aquestes cuines millorades amb una campana interior i xemeneia exterior que milloren notablement la salut de les persones. El cost de cada cuina és de 100 euros. A més suposa una millor qualitat de vida i també ajuda a reduir les despeses familiars. L’organització compta amb un equip de nepalesos que se’ls hi ha ensenyat com fer el muntatge i alguns treballadors més per a solucionar problemes tècnics derivats del manteniment. 

Per poder acollir-se a aquest projecte, les famílies han de pagar el 10% del preu de la cuina, és a dir, 10 euros. La resta ho paga Awasuka, que ja ha construït 333 equipaments a les llars més necessitades. Amb la contribució d’El Camí de la Solidaritat, la comunitat nepalesa arribarà a tenir 833 cuines. 

De moment ja hi ha 60 famílies que han demanat aquesta ajuda que s’executarà quan s’aixequi el confinament.

Solà exposa que un cop es pugui viatjar al Nepal, una part de l’equip es desplaçarà per fer una auditoria per veure que tot funciona correctament. «Volem  fer aquest estudi i treballar en la possibilitat de poder extendre el projecte a altres zones del Nepal que també ho necessiten», conclou. 
 

Comentarios
Multimedia Diari