Aquest divendres al matí s’ha posat en marxa la quinzena edició del Gran Recapte, Alimenta el que Importa, que els Bancs dels Aliments catalans organitzen aquest cap de setmana, amb un format mixt.
Des d’avui s’inicia la fase de donacions físiques d’aliments en els establiments col·laboradors, la fase més tradicional i coneguda de la campanya que aplega a milers de persones voluntàries als més de 2.100 punts de recollida d’aliments que romandran operatius durant el cap de setmana.
Per la seva banda, les donacions econòmiques, a través de les línies de caixa, restaran actives fins el 30 de novembre, mentre que les donacions directes a través de la pàgina web www.granrecapte.com o del número de Bizum 33596 es podran realitzar fins el 15 de desembre.
El Mercat de Santa Caterina ha estat l’espai on s’ha realitzat el tret de sortida oficial, que ha comptat amb la presència de Lluís Fatjó-Vilas, Roser Brutau i Elisabet Viladomiu, president, vicepresidenta i directora del Banc dels Aliments de Barcelona, respectivament, i com a representants, alhora, dels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.
En aquest acte també hi han participat Carles Campuzano, conseller de Drets Socials del Govern de la Generalitat de Catalunya i Jordi Valls Riera, 4rt Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. També hi han assistit el 3r Tinent d’alcalde i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle; el president de l’Associació de Comerciants del Mercat de Santa Caterina, David Barroso, i la presidenta de la Fundació Roure, Llum Delàs, entre d’altres.
La solidaritat mobilitza milers de persones voluntàries arreu de Catalunya
Més de 18.000 persones han respost a la crida al voluntariat feta pel Banc dels Aliments les darreres setmanes i s’han mobilitzat per ajudar, una edició més, a les persones del nostre entorn en situació de vulnerabilitat. Els darrers dies, el ritme d’inscripcions per al voluntariat ha anat augmentant.
Tot un repte assolit. Un cop més, la societat catalana ha deixat ben palès el seu tarannà solidari, compromès i participatiu.
Aquests voluntaris/es col·laboraran amb el Gran Recapte als punts de recollida d’aliments, més de 2.100 arreu de Catalunya, i han estat organitzats pel Banc dels
Aliments en equips que seran presents a l’entrada dels establiments col·laboradors, als punts de recollida, el divendres 24 i/o el dissabte 25 de novembre. Cada voluntari/a s’ha pogut inscriure a un o més torns de 4 hores, i farà la seva col·laboració amb una armilla identificativa del Banc dels Aliments. Les funcions principals del voluntariat són atendre les persones donants d’aliments, engrescar a la clientela a participar en la campanya i, alhora, informar sobre la funció del Banc dels Aliments i sobre la situació de precarietat alimentària al nostre entorn. Els menors de 16 anys han d’anar acompanyat d’un adult.
El voluntariat té un paper clau per assolir bons resultats. El BdA ha constatat un augment molt significat dels quilos recollits en aquells punts de recollida d’aliments amb presència de voluntariat.
En la passada edició, van ser més de 16.000 les persones que van participar a la campanya a través del voluntariat.
Aliments sol·licitats en la donació física
Els aliments que el Banc dels Aliments sol·licita a les donacions físiques són, principalment, llet, oli, arròs, pasta, llegum i conserves de peix i carn. Igualment, sempre són molt especials les donacions de productes específics per a infants lactants.
Més de 2.000 punts de recollida arreu de Catalunya
Els quatre Bancs dels Aliments catalans han activat prop de 2.100 punts de recollida d’aliments, amb la presència de voluntariat, per a aquest cap de setmana.
També han participat en la campanya del Gran Recapte diversos mercats municipals i multitud de petits comerços d’alimentació, vinculats a entitats socials del seu entorn.
Les donacions econòmiques, actives
Des de fa una setmana, els canals per col·laborar econòmicament amb el Gran Recapte ja estan actius. Es tracta de les donacions a través de la pàgina web www.granrecapte.com o bé a través del número de Bizum 33596. Fins al 15 de desembre estarà oberta la donació econòmica a través de la mateixa pàgina web.
La fase de classificació d’aliments
Des del dissabte 25 de novembre, i durant els dies posteriors al Gran Recapte, s’iniciaran les tasques de classificació dels aliments recollits. En el cas concret de Barcelona ciutat, aquestes tasques es realitzaran a dues naus cedides per la ZAL Port, la plataforma logística intermodal del Port de Barcelona.
Des d’un primer moment, el Banc dels Aliments ha disposat de prou persones voluntàries per a aquesta funció, moltes de les quals provenen d’empreses que organitzen jornades de voluntariat corporatiu. Tots els torns de treball previstos estan a ja coberts.
Un cop feta aquesta classificació en les diverses ciutats de Catalunya o en les mateixes entitats comarcals que participen en la campanya, els aliments seran re-distribuïts pel Banc dels Aliments a les diferents entitats socials amb què col·labora, per fer-los arribar a les persones en situació de precarietat alimentària.
Es preveu que el Gran Recapte pugui cobrir els magatzems del BdA amb producte bàsic, aproximadament, durant 3 o 4 mesos.