<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una mostra sobre el càncer de mama que trenca estigmes

Es pot veure a Cal Pont i és un recull de fotos de diverses dones que han patit la malaltia

19 octubre 2024 14:27 | Actualizado a 19 octubre 2024 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vimbodí acull des d’avui una exposició que porta per títol Càncer de Mama, i que es troba ubicada a Cal Pont. L’obertura oficial serà a les set de la tarda, aprofitant que avui és el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. La inauguració anirà acompanyada d’una xerrada, i després de l’actuació musical de Raül Poblet, Òscar Olivé, i Francis Balcells. Es tracta d’una mostra organitzada per la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

La mostra és un recull de fotografies de diferents dones que han patit la malaltia. La intenció és trencar estigmes, i conscienciar a la població. A les imatges apareixen vuit dones del territori que han patit aquest càncer. El recull fotogràfic és d’Eva Bonet i Montse Vernet. A més de tot això, la xerrada que es farà al principi anirà a càrrec de la infermera Blanca Santamaria, l’oncòloga Ana M Jiménez, i psicooncologia Agustina Sirgo. Les tres formen part del personal mèdic de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. El principal objectiu de la ponència és la conscienciació. Tot plegat, es realitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet així com de la Diputació de Tarragona.

580 casos anuals

Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es detecten uns 580 nous casos de càncer de mama cada any, segons les xifres que pública la Lliga Contra el Càncer de la demarcació. Les dades dels últims deu anys mostren «estabilitat» en la incidència d’aquesta malaltia, però la taxa de supervivència dels últims cinc anys ha augmentat, fins al 90,5%. La principal causa és la detecció precoç a través dels programes de cribratge que impulsen des del servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Els cribratges es fan a les dones d’entre 50 i 69 anys perquè cada dos anys, es facin una mamografia on poden detectar possibles tumors a les mames. Durant l’últim any, han participat en el programa de cribratge 146.891 dones de Tarragona i l’Ebre, un 71,55% de participació. Des que es va iniciar aquest programa, s’han fet 714.403 mamografies, que han permès detectar 2.917 càncers de mama, majoritàriament en fases inicials. Gràcies a la detecció precoç, aproximadament el 90% de les dones diagnosticades poden optar a una cirurgia conservadora de la mama.

Des del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, aquest 19 d’octubre, tenen per objectiu conscienciar de la importància del diagnòstic precoç. En total, a Catalunya, es van diagnosticar 5.337 càncers de mama durant el 2023, que suposen el 28,7% del total dels tumors diagnosticats en dones l’any passat. Una cosa que és molt important.

Comentarios
Multimedia Diari