La Cooperativa Reboll ja fa temps que treballa en el projecte ‘Basses Amigues’ amb el principal objectiu de construir punts d’aigua en zones necessitades, que sobretot en època estival i en períodes de sequera, són necessaris per als animals del nostre entorn. De fet, aquest estiu van acabar la construcció d’una basseta, situada a la pista forestal que surt de l’ermita de la Santíssima Trinitat i arriba al coll de la Vena, dins la Reserva Natural del Barranc de la Trinitat a tocar del paratge natural d’Interès Nacional de Poblet, al terme municipal de l’Espluga de Francolí. Les tasques s’han finançat a través de l’ajut a projectes d’actuacions a espais naturals protegits, concedit pel Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Durant els dos anys que fa que funciona el projecte ja s’han pogut recuperar i actuar en vuit punts d’aigua dels barrancs del Mas d’en Llort, de la Vall i de la Pasquala, a Montblanc; als barrancs de Castellfollit i l’Argentada, al paratge natural de Poblet a Vimbodí i Poblet, i al barranc de la Trinitat, a l’Espluga de Francolí.
El divendres 20 de setembre, a les 19h a la sala d’actes del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, a Montblanc, la cooperativa Reboll presentarà un nou projecte per a recuperar paisatges oberts i en mosaic en zones forestals altament sensibles, un projecte que s’ha anomenat ‘Mosaics de Biodiversitat’, a fi i efecte de millorar l’estat de conservació dels hàbitats associats a espais oberts de manera que conservin la bona connectivitat ecològica interna de l’espai natural i d’aquest amb espais naturals protegits del seu entorn. Tanmateix, servirà per contribuir a la prevenció d’incendis, ja que representen un trencament de la continuïtat de combustible forestal, que estaria en línia amb els plans de prevenció d’incendis que hi ha vigents en la majoria de les zones objecte d’actuació.
El projecte ‘Mosaics de Biodiversitat’ contemplarà accions de voluntariat ambiental com ja s’ha anat fent amb algunes de les actuacions de la Cooperativa Reboll, tant del projecte propi ‘Basses Amigues’ com de projectes en col·laboració amb el paratge natural de Poblet.
Tot seguit es farà la presentació del llibre, recentment editat per l’editorial Cossetània, Orquídies de les muntanyes de Prades a càrrec dels autors: Hilari Aragonès, Francisco Barrajón i Adela Mas. Una obra imprescindible per a descobrir i identificar les més de 50 espècies d’aquest interessantíssim grup que apareixen al futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades i de Poblet, moltes de les quals també podem trobar a altres indrets de la Conca de Barberà.
Durant la presentació els autors ens parlaran de la importància de conèixer aquest grup de plantes que estan en forta regressió. Amb la pèrdua incessant de peus, hi ha espècies que ja no trobarem, i d’altres són tan escasses que corren el perill de desaparèixer. La inttenció és donar importància a les espècies.