<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Quitxalla, mig segle de la primera llar d’infants de Valls

El centre va ser impulsat per l’Ajuntament davant les necessitats de la societat, obrint el 1975 amb 100 nens i nenes matriculats. Amb l’efemèride, l’equip reivindica l’etapa dels 0 a 3 anys

06 abril 2025 20:07 | Actualizado a 07 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Temas:

El 1975 obria portes la primera llar d’infants de Valls, al número 37 del carrer Avenir, al costat del CAP Doctor Sarró. Era l’ara coneguda com La Quitxalla, tot i que en aquell moment duia un altre nom: Guarderia Cardenal Gomà, depenent del Ministerio de Gobernación. Cinc dècades més tard, el centre segueix treballant a ple rendiment, evolucionant com ho ha fet també la societat. Aprofitant l’efemèride, l’equip també veu una oportunitat per reivindicar l’etapa dels 0-3 anys, «la més important, perquè és quan més connexions neuronals es creen», subratlla l’actual directora de La Quitxalla, Puri Carmona.

Aquell 1975, la llar d’infants va començar a funcionar a plena ocupació, amb 100 alumnes d’entre 0 i 6 anys matriculats el primer curs. Com expliquen des del centre, en aquella època la ciutat va detectar la necessitat de crear una llar d’infants «en un moment de boom de migració i també famílies desestructurades».

La iniciativa va sorgir del mateix Ajuntament de Valls, amb el llavors alcalde Román Galimany, i es va acabar construint en col·laboració de l’Institut Nacional d’Assistència Social de Madrid. «Sempre ha estat al carrer Avenir i sempre pública», exposa Carmona.

$!La Quitxalla sempre ha estat ubicada al carrer Avenir. FOTO: Alfredo González

Però les coses mai han estat fàcils, especialment al principi, quan la llar tenia pocs recursos. «A l’inici no hi havia res de material, el personal va portar coses de casa, joguines, discos dels pallasso de la tele, un tocadiscos...», recorda el personal de l’època. Una falta de recursos que també es notava a la cuina, i s’apostava per cuina d’aprofitament «portada al màxim».

Canvis progressius

La llar d’infants ha anat canviant a mesura que ho ha fet també el país i la societat. Després del Ministerio de Gobernación, el centre va passar a dependre del Instituto Nacional de Asistencia Social i, el 1981, va passar a la Generalitat de Catalunya, dins del Departament de Sanitat i Seguretat Social. Amb aquest canvi, va ser quan el centre va sol·licitar ser Escola Catalana i passar-se a anomenar Llar d’Infants La Quitxalla, deixant així enrere el nom de Cardenal Gomà. Finalment, el maig de 1988 va ser traspassada al Departament d’Ensenyament, juntament amb totes les llars públiques.

En paral·lel, les metodologies de la llar també anaven variant. Canvis «progressius», explica la directora del centre, segons les necessitats, la formació contínua, el treball en equip, la reflexió, l’observació, l’avaluació, la integració de nous projectes... Però sense deixar l’essència pròpia del projecte de la llar, que posa l’accent en qüestions com les emocions, els hàbits, les normes i límits, així com un aprenentatge constant a través del joc i la manipulació, sempre d’acord amb l’ordenació dels ensenyaments de l’Educació Infantil, tal com expliquen Puri Carmona i Eva López, que agafarà el relleu de directora a partir de finals de maig.

Com relaten, tots els moments i espais a la llar són d’aprenentatge: «Oferim als infants espais amb diferents propostes de materials que potenciïn la pròpia descoberta, l’experimentació, la curiositat, la imaginació, la creativitat... I és l’infant que decideix el què, el com i el ritme de la pròpia acció».

També recalquen els hàbits i les rutines com a aspecte fonamental perquè «fomenten l’autonomia, generen seguretat i confiança, donen ordre, afavoreixen l’adquisició de la noció...». Mentre que els límits també hi són presents «ja que permeten als infants adquirir actituds socials que els ajudaran a aprendre a autoregular-se i a afrontar les situacions», defensen.

Activitats amb famílies i tertúlies que reivindiquen l’etapa dels 0-3 anys

La llar d’infants La Quitxalla ha preparat diverses activitats per celebrar el seu 50è aniversari. Una celebració que es vol aprofitar per reivindicar l’etapa dels 0 als 3 anys, tot convidant a reflexionar sobre aquesta etapa. L’acte central del 50è aniversari serà una taula rodona que tindrà lloc el 17 de maig, a les 10 h, al Teatre Principal. Aquesta sessió reunirà ponents de prestigi en l’àmbit de l’educació infantil per debatre sobre l’etapa 0-3. Després de la taula rodona ‘Peus petits, passos gegants’, la commemoració culminarà amb una festa a la Sala Kursaal oberta a totes les famílies i persones que han format part de la llar al llarg de la seva història.

Comentarios
Multimedia Diari