Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Excaven un jaciment de 400.000 anys d’antiguitat a la Riba

Fa centenars de milers d’anys hi havia un campament de caçadors a La Cansaladeta. En excavacions anteriors s’hi han trobat eines de pedra

16 mayo 2024 13:21 | Actualizado a 16 mayo 2024 14:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un equip dirigit pels arqueòlegs Andreu Ollé i Josep Maria Vergès, investigadors de l’IPHES-CERCA, està excavant del 6 al 24 de maig al jaciment de La Cansaladeta, a La Riba, on es troben restes d’un campament de caçadors i recol·lectors d’uns 400.000 anys d’antiguitat.

L’objectiu principal d’enguany és continuar amb l’excavació de la petita ampliació realitzada durant la campanya anterior i continuar excavant la base del nivell K a la resta de la superficie. En els anys anteriors que s’han efectuat campanyes d’excavació a La Cansaladeta s’han obtingut nombroses eines de pedra.

$!Detall d’una eina de pedra de fa més de 400.000 anys recuperada al jaciment de La Cansaladeta durant aquest mes de maig. Foto: Andreu Ollé/IPHES-CERCA

Aquestes eines aporten dades molt significatives per saber com era la tecnologia de fa 400.000 anys. A més, un fet excepcional lligat a la magnífica conservació del registre arqueològic, és la presència de nombrosos remuntatges del procés de fabricació de les eines, que permeten estudiar amb gran detall les seqüències de gestos tècnics que porten a la fabricació dels diferents tipus d’estris.

Un remuntatge, en aquest cas, el composen artefactes lítics que encaixen entre ells. És a dir, que es poden anar unint els uns amb els altres, de forma que es poden reconstruir parcialment les seqüències de talla lítica portades a terme al jaciment.

$!Detall de l’excavació al jaciment de La Cansaladeta durant aquest mes de maig. Foto: Andreu Ollé/IPHES-CERCA

La Cansaladeta es troba al marge esquerre del riu Francolí, al seu pas pel congost de les Roxel·les i representa una de les evidències més antigues de presència humana al Camp de Tarragona, i, d’alguna manera, mostra la continuïtat en el territori d’un poblament que està documentat per primer cop al Barranc de la Boella, on s’han registrat els elements acheulians més antics d’Europa, al voltant d’un milió d’anys.

A l’excavació també hi participen quatre estudiants del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana que s’imparteix a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

L’acció compta amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del projecte quadriennal de recerca “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”, i de l’Ajuntament de la Riba.

Comentarios
Multimedia Diari