Tradicionalment, sempre s’ha dit que la temporada castellera comença per Sant Joan. És cert que actualment les temporades s’han allargat molt més que fa anys, i que quan s’arriba a Sant Joan en moltes ocasions les colles ja han tingut cert rodatge, però aquesta festa segueix sent el tret de sortida al tram més intens de la temporada castellera. Sant Joan és sinònim de la primera gran diada a la plaça del Blat de Valls, i on la Colla Joves Xiquets de Valls, i la Colla Vella Xiquets de Valls intenten fer els millors castells que tenen fins al moment.
Enguany no serà diferent. Els dos caps de colla, Manel Urbano, cap de colla de la Vella, i Francesc Ramon, cap de colla de la Joves, coincideixen a assegurar que la massa social de les respectives colles ha respost molt bé, i que s’han pogut fer grans proves els últims assajos als seus locals. És cert que tothom té moltes ganes, i que la plaça del Blat servirà per prendre el pols, i saber en quin punt es troben les dues colles.
La Colla Vella ja ha rodat el 3d9f, i el 4d9f aquesta temporada. El primer l’han fet en dues ocasions, i el segon en una. Per tant, ja han anat treballant folres. A més també han descarregat dos cops el pd7f. El seu principal objectiu, aquest Sant Joan, és fer una passa més i ja, estrenar gamma extra. Els vallencs han assajat el 4d9fa, de fet han descarregat el 4d8a en quatre ocasions, però també el 2d9fm, i el 5d9f.
Són aquests dos últims que tenen més possibilitats d’entrar als plans de la diada de Sant Joan. A més, tampoc es descarta el pd8fm que també han anat assajant. Urbano reconeix que Sant Joan «és un punt inicial» per anar assolint els petits objectius que tenen aquesta temporada. Des del 2010 la Colla Vella ha descarregat durant la diada de Sant Joan en dues ocasions el 5d9f, i en dues més el 2d9fm, més dos cops que l’ha carregat. Pel que fa al pd8fm només l’ha descarregat un cop, des del 2010, per l’actuació de Festa Major.
Per la seva banda, la Joves de Valls, pretén ajuntar els dos castells de 9 en una diada. Els diables vermells volen descarregar el 3d9f, i el 4d9f, però no descarten, tampoc, obrir-se les portes a la gamma extra. Sembla que l’aposta més segura seria el pd8fm, però no treuen dels plans el 2d9fm. De fet, el 3d9f, ja l’han descarregat en una ocasió aquesta temporada, i el 4d9f encara no l’han portat a plaça.
En total, han descarregat dues vegades el 2d8f, i el pd7f en una ocasió. Des de 2010 només han descarregat un cop el 2d9fm, i n’han fet un intent desmuntat durant la Diada de Sant Joan, i el pd8fm no l’han provat en aquesta actuació. Ramon assegura que Sant Joan «és una porta» per anar sumant coses, i superant reptes.
Totes dues colles tenen una gran ambició, i uns grans objectius aquesta temporada. De fet, treballen amb la mirada també posada al Concurs de Castells, però abans tindran diferents grans actuacions castelleres.
Nit de Completes
Més enllà de l’actuació castellera ahir va ser un dia molt important per Valls. Ja a primera hora del matí es va proclamar el Santjoaner d’aquest 2024, el campaner Ramon Vilà, i juntament amb l’alcaldessa va onejar la bandera de la ciutat des del balcó del consistori. Com és tradició l’àliga també va sortir al balcó de l’Ajuntament, i així es van viure els primers moments més emocionants del dia.
Després es va donar pas a la tronada, i els actes es van anar succeint. A la tarda hi havia dels moments més especials del Sant Joan vallenc. Arribava la Flama del Canigó, sota una gran expectació, i a més, en una plaça del Blat plena de gom a gom. L’anada a Completes també era multitudinària, i amb molta expectació. Tots els balls i el bestiari del seguici festiu de Valls passaven pels carrers sota l’atenta mirada i l’emoció dels vallencs i les vallenques.
Una hora abans que comencés l’anada a Completes la plaça del Blat ja estava plena de gom a gom. De fet, la Flama del Canigó animava a totes les persones que feien presència a l’indret, i el Ball de Diables de Valls eren els encarregats d’encendre la graella. Anunciaven que la flama ja lluïa en un marc «privilegiat», com ho és la plaça del Blat.
El so dels petards era el protagonista durant tota l’estona, els més menuts anaven llençant cebetes, mentre que els més grans s’atrevien amb alguns més potents. L’espera dels balls, i els diferents elements no es feia llarga, ja que tothom s’anava arreplegant, i col·locant al seu lloc.
Un cop arribava la bandera es feia l’entrada a Completes. Després sortia el reliquiari i es feia l’escenificació del quadre ‘Quan el baixen de la creu’. Era un dels moments més «màgics», així com definien diferents vallencs, i vallenques. Ja ben entrada la nit es feia la sortida de Completes, i les balladetes del seguici a la plaça del Blat, sota una gran expectació i una gran emoció.
La culminació final era l’actuació castellera amb sistema de rondes a l’antiga. Això significa que les dues colles castelleres actuen de forma simultània, independentment de si l’altre està executant el seu castell. L’aspiració dels dos caps de colla era poder fer algun castell de 9, el 3d9f, o el 4d9f, i assegurar encara més l’actuació de Sant Joan d’avui.
A més, també pretenien fer castells de la gamma alta de vuit, i un pilar superior al de cinc. Ja fa uns anys que durant la nit de Completes les colles castelleres no afluixen i intenten portar les millors estructures que tenen, tenint en compte que és tard, i que l’endemà hi ha una actuació castellera molt important per a ells.
La colla Joves, però també la colla Vella van ser capaços d’ensenyar múscul social, i arreplegar un bon nombre de camises. Quan es tancava l’edició del Diari les colles encara no havien començat a fer els seus castells. Tot i això, és una actuació que serveix per agafar confiança per la d’avui, on intentaran donar el màxim, i fer una gran diada de Sant Joan.
A més de tot això, avui hi haurà un altre moment molt especial per tots els vallencs i les vallenques com és el Tomb del Poble.
Nou sistema de rondes
La diada de Sant Joan de Valls enceta un nou sistema de rondes a la plaça del Blat. Les dues colles castelleres: colla Vella Xiquets de Valls, colla Joves Xiquets de Valls. Cada colla té tres possibilitats d’aixecar el castell podent fer dos peus i un intent, o tres peus i dos intents. A més si una colla fa tres peus i no ha aixecat el castell perd ronda.
Es mantenen les tres rondes tradicionals, però es podrà fer ús d’una quarta ronda sempre després d’un intent, o un intent desmuntat. Si una colla ha fet els tres castells en les tres rondes, en podrà utilitzar una altra per aixecar un pilar superior al de cinc.
El principal objectiu de tot això, així com van indicar en el seu moment, és agilitzar les actuacions castelleres, i que entre una ronda i una altra no hi hagi molt temps d’espera per les colles. Ara s’havien donat situacions que entre que una colla feia un castell, i l’altre podia provar el seu havia arribat a passar una hora, fent que tot s’estirés.