A finals d’aquest any 2021, l’Alt Camp comptarà amb el 70% dels projectes finançats per fons Feder europeus acabat. En concret, aquestes actuacions afecten els conjunts patrimonials de vuit municipis de la comarca sota el projecte anomenat ‘Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra’. Amb una inversió total de 2,1 milions d’euros s’estan duent a terme diverses actuacions en aquests pobles amb un objectiu molt clar: donar un impuls a la promoció econòmica mitjançant el turisme i la valorització dels espais naturals i del patrimoni cultural. El 30% restant acabarà l’any vinent.
De moment, les obres previstes ja es troben quasi a l’equador de la seva execució i «van dins els marges que havíem marcat», explica el president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, Mateu Montserrat. Tot i això, les actuacions s’estan allargant durant aquest any, malgrat que el període establert era 2018-2020, gràcies a una pròrroga que s’ha hagut de fer a causa de la pandèmia que ha obligat a alentir alguns treballs.
No obstant això, el projecte avança a bon ritme i ja s’ha executat bona part del previst. En concret, s’han fet les obres al Pont del Diable i la Torre de la Mixarda de Figuerola del Camp; s’ha adequat l’entorn del Pi de Puigpelat; o la rehabilitació del Castell de Rodonyà on, precisament ahir es va fer una visita amb les obres ja acabades, on van assistir diversos membres del Consell Comarcal de l’Alt Camp. Els espais interiors del castell permetran ara habilitar les sales i museïtzar-les per complementar l’oferta turística del poble.
En aquests moments hi ha altres obres en procés, com la restauració de les façanes de l’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria, a punt de finalitzar; la consolidació del Castell de Vallmoll, que acabarà en unes setmanes; o la transformació de Ca l’Orga, a Picamoixons, en un centre d’interpretació de l’oli.
Faltaran dos projectes a desenvolupar, que comencen a tenir forma. Un d’ells és l’arranjament dels voltants del Columbari de Vila-rodona, que es licitarà breument i el foment de la ruta urbana del nucli antic d’Alcover que encara es troba en procés de redacció.
Des del Consell Comarcal valoren aquesta experiència conjunta de diversos pobles de forma molt positiva. «Això ens ha de marcar pel futur», assegura Mateu Montserrat. «Hem d’aprofitar les oportunitats que sorgeixin de subvencions com aquesta», afegeix.
Una ruta pels vuit pobles
Un cop vista la bona acollida del projecte, el tema no es vol quedar aquí. Les obres que s’estan fent als diferents municipis són només l’embrió d’una idea molt més ambiciosa, que suposaria poder crear una ruta turística o un pla que impliqués la visita de tots aquests monuments en un mateix dia o en una estada curta i poder conèixer tot allò que ofereix la comarca a través d’aquests pobles, com a punt de partida.
«Hem de poder mancomunar serveis i que una persona que vingui a passar el dia pugui gaudir de diverses experiències, tots en sortirem beneficiats», assegura Montserrat. Aquest pla el lideraria el Consell Comarcal de l’Alt Camp i es contempla com a següent fase a tenir en compte un cop acabin aquestes obres. «Hem d’aprofitar aquestes actuacions que hem fet perquè la gent vingui a conèixer la comarca», diu el president el Consell Comarcal.