Valls rep els primers tubs de la façana de l’orgue de l’església de Sant Joan

Són de grans dimensions. El més gran medeix gairebé sis metres d’alçada i la resta s’acosten als cinc metres i mig

31 julio 2020 08:20 | Actualizado a 31 julio 2020 08:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada cop queda menys per a l’inici de la construcció de l’instrument, prevista per aquesta mateixa tardor, i vista la proximitat del projecte, els primers elements que integraran el futur orgue comencen el seu camí cap a la capital de l’Alt Camp.

Ahir Valls va rebre els primers tubs de l’orgue de la ciutat.

La ciutat va rebre els 33 tubs que formaran part de la façana de l’instrument, essent precisament els tubs més grans del frontal de l’orgue vallenc. Són de grans dimensions, ja que el tub més gran medeix gairebé sis metres d’alçada i és el que ocuparà l’eix central de l’orgue.

La resta dels 32 tubs també són de mides considerables, acostant-se als cinc metres i mig, una part, i poc menys de cinc metres la resta.

Per a fer-ho possible, va caldre l’entrada d’un camió de grans dimensions pel carrer de la Cort, per fer arribar els tubs des d’El Papiol, al Baix Llobregat, on s’ubica el taller Gerhard Grenzing, responsable del projecte, fins a l’església de sant Joan.

Les dimensions dels tubs donen una idea de l’espectacularitat que tindrà l’instrument una vegada instal·lat a lloc. Els tubs que van arribar, al tractar-se de la façana, són tanmateix els últims en ser col·locats, i per això, es guardaran dins l’església fins a principis de novembre.

Està previst que el muntatge de l’orgue a l’església de Sant Joan s’inicii a finals del mes de setembre i que s’acabi abans de Nadal.

La pandèmia de la Covid-19 va obligar a aturar durant diverses setmanes la feina al taller de l’organer, però des de fa diversos mesos s’està treballant intensament en l’instrument vallenc a fi de poder tenir-lo acabat i instal·lat al seu lloc abans de final d’any, tal com estava previst inicialment.

Un dels membres de la comissió de l’orgue de Valls, Jordi París va explicar ahir que «fer una façana tan esvelta com aquesta era complicat que es pugúes aguantar o era complexe i es demanava uns recursos extres que al final l’empresa ha decidit que provaran la part central i la façana ho muntaran directament aquí».

Pel que fa els terminis previstos. «En principi tot i els problemes de la pandèmia els treballs funcionen molt bé i si no hi ha cap problema entre els mesos de setembre i desembre estem treballant amb el mateix calendari que el 20 de desembre estigui enllestit i a punt per poder’se inaugurar», va assegurar París.

Cal recordar que tot i que el finançament està en una fase molt avançada, amb més de quatre-cents padrins, encara no s’ha completat del tot, i per tant, la Comissió ciutadana de l’orgue de Valls convida a la ciutadania a fer-se padrins si encara no ho han fet.

El primer orgue documentat, a l’església romànica-gòtica de Sant Joan, és de l’any 1502, obra de Pere Amill i Mestre Gabriel. No deuria ser el primer, però va tenir una vida relativament curta, ja que l’any 1570, amb l’inici de la construcció de la nova església de Sant Joan.

Comentarios
Multimedia Diari