Valls posa al descobert el seu espectacular orgue

Diversos grups de persones han gaudit aquest cap de setmana de visites guiades a l’instrument que es troba a l’interior de l’església de Sant Joan

13 diciembre 2020 20:50 | Actualizado a 14 diciembre 2020 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nou orgue de l’església de Sant Joan de Valls, ja és una realitat. La bastida que el cobria aquests darrers mesos ha desaparegut per donar pas a un espectacular instrument que ha rebut la visita guiada de diversos grups de gent, que han volgut conèixer de prop les curiositats i característiques que l’envolten. Desenes de persones van assistir aquest dissabte a la tarda i diumenge al matí a les explicacions de Jordi París, membre de la comissió ciutadana de l’Orgue de Valls, que va fer d’amfitrió per als visitants.

«Aquesta és la culminació d’un procés de tres anys de treball de la comissió i de dos anys de feina al taller», va explicar.

Respecte del disseny de l’instrument, és un projecte que s’ha gestat en clau molt vallenca. «Aquí hi ha el campanar més alt de Catalunya, per tant, havia de ser un orgue vertical i no s’havia de perdre de vista el fet casteller, la qual cosa ha reforçat més el tema de la verticalitat», va afegir París.

L’instrument fa quasi 15 metres d’alçada i el disseny està plantejat amb tres torres diferents: una central que representa el campanar i dues laterals que són els Xiquets de Valls. També es juga amb elements coneguts com l’arc gòtic aplanat que fa l’estructura d’un castell de tres.

El so de la gralla

A part d’aquestes singularitats estètiques, l’orgue de Valls també en té de sonores. «Un dels elements musicals que més identifica la ciutat és la gralla», comentava Jordi París. Per tant, es va encarregar que tingués un registre de gralla, un tret que normalment no tenen la resta d’orgues. Per aconseguir aquesta sonoritat, hi ha 58 trompetes de fusta a la part baixa que reproduiran aquest so.

L’orgue pesa 13 tones, té 1.286 tubs però està preparat per a tenir-ne fins a 1.504. Per tant, «és un instrument que podrà anar creixent», va dir París. Tot i això, a la façana només es veuen 90 tubs, ja que el gruix important es troba a l’interior.

Una altra característica important és que és un orgue dels que s’anomenen ‘sense moble’ que l’aguanti. En aquest cas, té una estructura central i unes línies de fusta on van ancorats els tubs.

Molts vallencs poden considerar aquest instrument molt seu, ja que s’ha pogut sufragar gràcies a l’aportació econòmica de 450 padrins i padrines que han apadrinat un o diversos tubs. «La gent ha entès que si no ho fèiem nosaltres, no es faria», va explicar París. De fet, les donacions dels padrins han pogut costejar el 60% de l’instrument, que ha tingut un pressupost de 650.000 euros. El 40% restant, ha anat a càrrec de les administracions.

Diumenge, primer concert

El proper diumenge serà el primer cop que se senti el so del nou orgue, ja que s’ha preparat un concert per als padrins. Tot i això, la inauguració oficial es farà per les festes de la Mare de Déu de la Candela. Aquest concert té un simbolisme més enllà del que sembla. «Ens feia il·lusió poder tocar l’orgue abans de Nadal perquè l’instrument de l’anterior església es va beneir en aquestes dates al 1590, fa 430 anys».

Jordi París també va donar pinzellades sobre l’anterior orgue de l’església, que s’ubicava en la part oposada a l’actual. «Era lateral i es trobava damunt del pas cap a la sagristia i estava penjat d’acord amb la tradició dels orgues catalans», va explicar. En aquest cas, «no el podem penjar, pel sobrecost que suposava i per un tema d’ús». En aquest sentit va expressar que antigament els orgues es feien servir per a un fet «purament litúrgic, però ara ens plantegem també fer concerts i pel tema educatiu d’aprenentatge de l’instrument, per això ens va millor posar-lo on és ara», va afegir.

Comentarios
Multimedia Diari