Trobada del Patrimoni Immaterial Universal per Santa Úrsula a Valls

La Fira vallenca se celebrarà del 15 al 21 d’octubre, amb diverses novetats

27 septiembre 2018 19:43 | Actualizado a 28 septiembre 2018 07:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els castells són patrimoni immaterial universal, i per Santa Úrsula es vol posar en valor aquest títol, esdevenint una trobada d’elements culturals d’arreu del món que comparteixen aquest títol.

En aquest sentit, el protagonisme casteller serà compartit amb formes de patrimoni que trenquen les fronteres catalanes. Són les torres i acrobàcies que arriben des del Marroc, amb el Groupe Acrobatique de Tànger, els capatassos de la Setmana Santa de Sevilla, convidats per tal de reflexionar sobre els punts en comú amb les quadrilles de «costaleros» dins el Simposi Casteller de Catalunya; i les Festes de la Mare de Déu de la Salut, d’Algemesí, a través del Museu Valencià de la Festa.

La Fira de Santa Úrsula torna enguany del 15 al 21 d’octubre, amb un programa divers, però que manté alguns dels actes més habituals, especialment el Fòrum Casteller, que arriba a la vuitena edició. També manté la mostra de bestiari escolar infantil i el Correbous, que organitza el Bou de Valls, una cita habitual ja els dissabtes de Santa Úrsula. Els gegants de la ciutat continuen organitzant la sortida a la vigília per barris vallencs on habitualment no hi ha seguici, enguany a la Vallvera. El correfoc també hi tindrà un espai, a càrrec de la Unió Anells de la Flama, que enguany canvia el recorregut.

Una fira que no deixa de créixer

L’alcalde de Valls, Albert Batet, destacava la importància per Valls de la fira i el fòrum, assegurant que estan «consolidats com un punt de la trobada del món dels castells». «Santa Úrsula representa el moment central, el punt àlgid, de la temporada de les colles de Valls i per molts castellers i castelleres. Sempre ha estat així i precisament la nostra aposta és reforçar i difondre arreu la diada de Santa Úrsula», assegurava el batlle.

La 8a Fira dels Castells tindrà un marcat caràcter familiar, i serà l’encarregada d’estrenar un nou espai, la plaça dels Alls. En aquesta es realitzaran tallers i activitats que giraran entorn dels conceptes tan vinculats al món dels castells com l’equilibri i l’alçada, així com una mirada enrere, a l’origen dels castells i la seva vinculació amb el vi. La cultura vitivinicola i les activitats construiran un entorn ideal per les famílies.

8è Simposi Casteller

De la mà a aquesta proposta hi anirà el Simposi Casteller, que enguany reflexionarà sobre la figura del cap de Colla i el lideratge a les colles. A més, els participants debatran una definició d’un concepte tant habitual com abstracte com és el fet casteller i els seus valors. L’encarregat de presentar i moderar el simposi és el priodista, director del més324, Xavier Grasset, acompanyat de Jordi Andreu. En el planter de ponents apareixen veus destacades de diversos àmbits socials, esportius o empresarials, entre d’altres. Destaca la participació dels capatassos de les germandats de la Setmana Santa de Sevilla i de la «Hermandad de la Candelaria», que comparteix devoció a la Candela amb la ciutat de Valls.

Santa Úrsula també servirà enguany per retre homenatge al cuiner i casteller Àngel Solé, a qui se li dedica un showcooking que anirà a càrrec de la seva germana. Solé és un dels grans ambaixadors dels calçots com a ingredient versàtil, dins i fora de Valls. Judit Solé cuinarà un plat habitual en els esmorzars de forquilla castellers, la sípia amb mandonguilles, que es repartirà entre els assistents per donar el tret de sortida a  la jornada de dissabte dia 20.

Comentarios
Multimedia Diari