La delegació de Catalunya II de FCC Medi Ambiente té la seva seu a Tarragona i compta amb una plantilla de 950 persones. Per al seu director de Delegació, Miguel Ángel Quero, amb la finalitat de mantenir viva aquesta plantilla, continuar desenvolupant els projectes de l’empresa i tenir un horitzó a futur, «és vital comptar amb talent jove, captar els perfils apropiats en les institucions acadèmiques, formar-los i secundar-los en el seu desenvolupament. Crear un sentit de pertinença a l’empresa i que sentin que els donem suport i comptem amb ells i elles per al seu creixement. Les persones que avui són el talent jove, seran els comandaments, directius i directives de l’empresa del futur, que faran que FCC Medio Ambiente pugui continuar escrivint la seva història, que ja té més de 120 anys de vida». Entrevistem en aquestes pàgines a Estrella Soriano i a Ignacio Prieto, dos joves que s’han incorporat recentment a l’empresa perquè ens expliquin la seva trajectòria en la companyia, com veuen el seu treball diari en la mateixa i com contemplen el seu futur professional a mitjà i llarg termini.
Estrella Soriano i Ignacio Prieto, ambdós de 24 anys, són graduats en Enginyeria Tècnica. Estrella va ser la primera a arribar-hi. «Vaig entrar en pràctiques. Mai m’havia pensat que pogués fer enginyeria en una empresa com FCC Medio Ambiente i des del primer moment em vaig enamorar d’aquest món, és increïble. Ara ja porto gairebé dos anys», relata. La bona acollida de la companyia, del grup humà i l’atractiu de la feina hi van contribuir, de tal manera que l’entusiasme de l’Estrella va arrossegar l’Ignacio. «Ens coneixem de fa temps, vam estudiar junts i quan m’ho va comentar, vaig decidir-me a enviar el currículum i des del primer moment em van rebre amb molt d’afecte», explica l’Ignacio. Amb relació a la seva feina, els joves es troben actualment al bell mig del procés d’aprenentatge. «Ens estan formant per ser caps de servei». I això, a la pràctica, què vol dir? «És el màxim responsable de la gestió d’un contracte de FCC. Coordina el servei, gestiona els recursos materials i humans, i el compte de resultats del contracte», comenten. Aquesta formació els porta a treballar i conèixer els caps de servei que la companyia té a les diferents seus. «Viatgem fins a les zones del Baix Ebre, Lleida o Baix Penedès. La idea és veure com és el dia a dia d’aquests professionals, amb quins problemes s’hi troben, ja que no hi ha una única manera de treballar ni una que sigui millor que una altra. Cadascú té la seva i volen que nosaltres decidim la nostra», destaca l’Estrella. En general, el més positiu és que «cada dia és diferent, mai fem el mateix. Tenim des de reunions a incidents puntuals».
Tot i el relatiu poc temps que Ignacio i Estrella porten a FCC Medio Ambiente, ja tenen un sentit de pertinença, conseqüència dels esforços i l’aposta de l’empresa pel talent jove, els líders del futur. «Trobo que ens tenen en consideració, sobretot a l’hora de presentar idees noves. Tenen moltes ganes de tenir un equip jove», diu l’Estrella. «Des del primer moment ens han tingut en compte, la nostra veu té un valor i s’agraeix. Ja no esperes que et preguntin, t’animes a donar la teva opinió», afegeix l’Ignacio. Ambdós joves, a més a més del procés de formació a l’empresa, estan cursant el Màster d’Enginyeria Industrial. En aquest sentit, l’Estrella explica que «el final de grau va coincidir amb la Covid, per la qual cosa les classes havien sigut telemàtiques. I en acabar jo volia sentir-me estudiant de nou, així és que em vaig matricular al màster. De fet, no tenia pensat posar-me a treballar, però vaig contactar amb FCC Medio Ambiente, em van cridar per l’entrevista i em va agradar molt». Mentrestant, el cas de l’Ignacio va ser a l’inrevés. Assenyala que li van animar a fer-lo des de l’empresa. «És un grau més d’especialització», diu. «I els més interessats a tenir-lo som nosaltres. Compaginar la feina amb els estudis no sempre és fàcil, tot i que l’empresa ens facilita les coses. És a dir, si necessitem hores per estudiar, ens les donen i no ens les fan tornar, saben que un altre dia les invertirem. Tenim tota la confiança», ressalta l’Estrella.
Els pròxims lideratges
Com veuen el seu futur? «Volem ser caps de servei a FCC Medio Ambiente», responen. En aquest sentit, l’Estrella i l’Ignacio estan convençuts de desenvolupar la seva carrera professional a la companyia a la qual aplicaran tots els seus coneixements i experiència. «De brossa mai no en falta i en aquest món de consum, la seva gestió és un factor clau en el desenvolupament de la societat», ressalta l’Ignacio, el qual apunta que la sostenibilitat és un dels eixos. «A l’hora de prendre decisions sempre busquem aplicar la millor recollida per al reciclatge i, de retruc, per a la ciutat».
Finalment, un altre dels factors claus és la promoció interna. «En som testimonis. FCC Medio Ambiente dona feina a molta gent de tots els àmbits i, si es fan bé les coses, es promociona. Jo em sento de FCC. He tingut ofertes de feina mentre treballava aquí i ni les miro. La realitat és que el món és de la gent jove perquè va canviant. Si tu no arribes a la gent jove, hi haurà un moment en què no arribaràs a ningú», sentencia l’Estrella.
«De brossa mai no en falta i en aquest món de consum la seva gestió és un factor clau en el desenvolupament de la societat»