Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Costa Daurada, una destinació perfecta per reposar i gaudir

Monuments modernistes, l’essència dels castells, pobles perduts o els vins més exclusius maridats amb la millor gastronomia són part de la carta de presentació

20 noviembre 2023 10:42 | Actualizado a 22 noviembre 2023 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Costa Daurada atreu tant a forans com als veïns pròxims a la zona, que troben en ella un lloc perfecte per a reposar, gaudir i conèixer una mica més la història del territori tarragoní. D’una banda, tenim unes platges envejables i un ambient d’oci que és capdavanter fins i tot a nivell europeu. D’una altra, ens podem trobar amb paratges bellíssims que no poden deixar de visitar-se. La diversitat és clau per a explicar la riquesa de l’interior de la Costa Daurada amb monuments modernistes imponents, acompanyats de gastronomia local com ara els calçots. Tot això fa que les vacances siguin irrepetibles per a passar amb amics o en família.

Entre vermut, modernisme i un castell del segle XII

Després de Barcelona, Reus és la ciutat amb més vestigis modernistes de tot Catalunya. La capital de la comarca del Baix Camp compta amb un padrí que supera l’excel·lència com és Antoni Gaudí, qui va ser capaç de dibuixar edificis de somni per tot el territori català. Això no obstant, l’arquitecte modernista que va deixar més empremta a Reus va ser el barceloní Lluís Domènech i Montaner. Algunes de les seves projeccions són la Casa Navàs o la Casa Gasull i la Casa Rull, aquesta última declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Així mateix, al bell cor de la ciutat, al costat de la Casa Navàs, és indispensable la visita al Gaudí Centre, l’únic centre d’interpretació del món dedicat a la vida i obra de Gaudí.

En general, les prop de les vuitanta joies emblemàtiques que llueix Reus es poden descobrir amb la Ruta Modernista, en una agradable passejada que acaba als afores de la ciutat, amb especial menció de l’Institut Pere Mata, també de Domènech i Montaner del qual, justament enguany es commemora el centenari de la seva mort.

$!Vermut de Reus. Foto: Wisconsin

En un altre ordre de coses, el Museu del Vermut mostra el millor de la cultura gastronòmica de la ciutat i ho relaciona amb un element indispensable per a qualsevol amant del bon vermut. A Reus, el vermut és cultura i traslladar aquest binomi als forans és la millor manera de començar a introduir el territori als seus visitants. Aquest vi macerat en herbes aromàtiques, plantes i espècies, reconegut arreu, s’elabora des de temps ancestrals utilitzant fórmules secretes que les famílies productores encara avui dia guarden gelosament.

En l’actualitat, la Ruta del vermut ofereix des de visites als cellers històrics de la ciutat fins a recorreguts teatralitzats per a tota la família. I com no podia ser d’una altra manera, opcions de degustació des de tastos guiats fins a esdeveniments anuals com la Fira del Vi o la Vermutada Popular.

D’igual manera, la Baronia d’Escornalbou és un tresor que es troba a pocs minuts de l’epicentre de la Costa Daurada. Es tracta d’un espai rural que compta amb un castell monestir construït en el segle XII, fruit de la conquesta cristiana després de segles d’ocupació sarraïna. Mirador excepcional, fa cent anys es va convertir en la residència privada d’Eduard Toda, un personatge de pel·lícula, cèlebre reusenc, entre altres coses per haver excavat la primera tomba intacta de l’antic Egipte.

Escornalbou exemplifica la reivindicació del passat medieval idealitzat que va recórrer Europa en el marc dels moviments artístics vinculats al romanticisme i en la reconstrucció que Eduard Toda va fer del castell-monestir, en el primer terç del segle XX, hi van participar arquitectes com Gaudí o Puig i Cadafalch. Actualment, del castell destaca la biblioteca i la rica col·lecció de gravats, ceràmica, mobles i peces de la col·lecció que Toda havia reunit en els seus viatges. Aquest estiu el monument va reobrir les portes després de tres anys de treballs de rehabilitació.

$!Castell d’Escornalbou. Foto: Rafael López Monné

El Priorat

Per a continuar el recorregut, el Priorat és una de les millors opcions. Asseguren els seus habitants que no tenir pressa és la millor recepta per a poder assaborir-ho. Els inigualables paratges del parc natural del Montsant poden ser un gran inici de dia per a continuar amb una degustació de qualsevol vi de la Denominació d’Origen Montsant o de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Ambdós vins van creixent en presència i importància tant a nivell nacional com internacional.

$!Les vinyes són un element característic de la Costa Daurada. Foto: Álvaro Sanz

Altres llocs que es poden visitar dins del Priorat són Escaladei, Siurana o Albarca. Esment a part a la Cartoixa d’Escaladei, un monestir construït en el segle XII que va passar a convertir-se en la primera cartoixa de la península Ibèrica. Avui es poden visitar les seves ruïnes recorrent l’exterior de tres claustres, així com l’església i el refectori, a més a més d’una cel·la completament reconstruïda.

Però el Priorat també ofereix traçats memorables com ara la Ruta Mar i Muntanya per a experts en el territori i el Baix Camp. Es tracta d’una de les rutes més llargues que es poden fer a la zona, de 98,4 quilòmetres que permet gaudir tant de les vistes espectaculars del mar com les de la muntanya.

La Ruta del Cister

Sense abandonar l’interior de la Costa Daurada, ens trobem amb la Ruta del Cister. Si unim el misticisme amb la cultura i les ganes de conèixer el passat de la zona no podem perdre’ns aquesta ruta, que consta d’un recorregut per tres monestirs: el de Poblet, que està catalogat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO, el de Santes Creus i el de Vallbona de les Monges (aquest últim situat a Lleida). El monestir de Santes Creus és un dels més grans i millor conservats del món. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d'Anjou van ser mecenes del monestir i van escollir ser enterrats aquí, en dos mausoleus gòtics al costat de l’altar major. L’estudi i restauració dels panteons reials, el 2010, van permetre descobrir les restes de Pere el Gran i Blanca d’Anjou, els únics reis de la Corona d’Aragó les restes dels quals han pervingut intactes.

En el monestir de Poblet es posa de manifest el fet que encara existeix la vida monàstica.

$!Monestir de Poblet, on encara existeix la vida monàstica. Foto: José Carlos León

És, de tota la Ruta del Cister, el monument de major envergadura i està envoltat del paratge natural de Poblet. A peu o en BTT es pot gaudir de l’itinerari de la Ruta del Cister, que segueix el traçat del GR®175. Transcorre per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i és l’únic recorregut que enllaça entre sí els tres monestirs cistercencs.

Els calçots i un viatge a l’epicentre dels castells

Després d’un bon passeig per la Costa Daurada, gastronomia i espectacle poden ser les dues propostes següents i per a aquesta finalitat és ideal la capital de la comarca de l’Alt Camp, Valls, on els calçots són un àpat admirat a nivell internacional. Aquestes petites cebes allargades mullades en la millor salsa romesco i maridades amb un bon vi de la terra són tota una experiència per explicar. Com també ho és una bona jornada de castells, Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Pel que fa a calçots i calçotades, justament ara, al novembre, comença la temporada, fins ben entrat l’abril. Una essència gastronòmica acompanyada de la millor cuina del territori, sigui pels ciutadans de la demarcació, sigui pels visitants de fora, amb una àmplia oferta de reconeguts establiments d’hostaleria. Com a colofó, la Gran Festa de la Calçotada, se celebra cada any a Valls l’últim diumenge de gener, una de les celebracions més populars de tot Catalunya que atrau milers de persones d’arreu, quan els carrers s’omplen de cebes, salsa, carn i molt de colorit.

$!Museu Casteller de Catalunya (MCC), a Valls. Foto: MCC

Mentrestant, el Museu Casteller de Catalunya (MCC), a Valls és l’epicentre del món casteller. Inaugurat el passat setembre, consta d’una exposició permanent i d’una altra temporal. La primera d’elles representada pel valor; el sentit comú, l’equilibri i la força. Qualitats totes elles que va glossar el poeta de la Renaixença, Josep Anselm Clavé, i que s’han convertit en el lema casteller. Amb aquests tres actes es fa un recorregut pel món casteller: Com s’indica al MCC, «al valor es planteja què impulsa a l’ésser humà a aixecar castells. A l’equilibri i el seny s’expliquen les claus per entendre’n l’enlairament. I a la força, a tall de conclusió, ens envoltem en un esclat de sensacions tot culminant un castell».

D’altra banda, les camises que vesteixen els integrants de les colles són l’eix de l’exposició temporal, element identitari que permet reconèixer les colles, actualment amb més d’un centenar en actiu. Ordenades de manera cronològica, l’estenedor d’aquesta peça de roba permet al visitant entendre l’evolució d’aquesta tradició nascuda fa més de dos-cents anys. Amb la diversitat de colors que les representen, són un reflex de la gran pluralitat social i cultural que conformen les colles. La col·lecció és part de l’inventari fonamental del Museu Casteller de Catalunya.

Les muntanyes de Prades

Per a finalitzar, un dia per la muntanya. Prades es converteix en l’estrella de la corona. Situades a les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, les muntanyes de Prades, certificades com a Destí de Turisme Familiar per la Generalitat de Catalunya, ofereixen rutes per a totes les edats i de qualsevol dificultat. A més a més, passejar per les seves muntanyes no impedeix visitar altres llocs bells com el mateix municipi de Prades, l’Ermita de l’Abellera, la vall de Capafonts, la Mussara o la Febró, entre altres.

$!Els Avencs de la Febró, ©Alvaro Sanz

És també remarcable que les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant s’han convertit en la zona més gran d’Europa a tenir el cel nocturn protegit i, alhora, han estat declarats Destinació Turística Starlight. El cel nocturn de Prades, a 1.000 metres d’altura, ofereix uns indicadors de transparència i estabilitat atmosfèrica molt superiors a altres zones de menys altura. Les boires i els núvols provinents dels municipis pròxims envolten l’anomenat Pla de la Guàrdia, que queda descobert i amb unes vistes inigualables en gairebé qualsevol punt del país.

El 2016 va néixer el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, amb la voluntat d’apropar a la societat la passió per l’astronomia i promoure la investigació científica. A partir del 2020, tots aquells que volen viure de primera mà l’experiència dels cels foscos tenen el seu punt de trobada al Centre de Visitants del Parc Astronòmic. Alguns dels seus espectacles són Kosmos i Selene. Kosmos és un tribut a la mítica sèrie Cosmos de Carl Sagan, una experiència immersiva única que transporta fins als confins de l’Univers per acabar a Prades. Per la seva part, Selene és un trepidant viatge a la Lluna. Tots dos acaben amb observacions amb grans telescopis.

La Conca de Barberà, bellesa infinita

Així mateix, la Conca de Barberà és un altre dels atractius de la Costa Daurada. Amb Montblanc, la capital de la comarca, que llueix la seva muralla del segle XIV, que consta de 1.500 metres i una trentena de torres. Segons el Costumari Català de Joan Amades, va ser on va tenir lloc la lluita entre el cavaller Sant Jordi i el drac i és a Montblanc on cada abril es representa la llegenda, una festa popular multitudinària que aplega milers de persones.

Al costat de Montblanc, el municipi de l’Espluga de Francolí alberga el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, centre cultural que promou la memòria, la reflexió i la transformació social sostenible. D’igual manera, també a l’Espluga es troba un santuari paleolític de fa uns 37.000 anys, una porta al passat de la humanitat integrat per més de 300 gravats. Són representacions figuratives d’animals principalment cavalls, cèrvoles i bous així com símbols abstractes.

$!Museu del Vidre. Foto: Laia Díaz

Per acabar, podem dirigir-nos al Museu del vidre de Vimbodí, on qualsevol forma imaginable és allí representada amb cristall. La col·lecció està formada per peces de vidre de producció artesanal fabricades a la localitat a començaments del segle XX i cedides per la gent del poble. Allà, demostracions en viu, cicles de tallers i visites mostren com treballar aquest imprescindible material en un lloc on també es poden adquirir peces d’incalculable valor.

Perdre’s entre els racons esmentats de l’interior de la Costa Daurada resultarà, doncs, un plaer per als visitants. Passejos, bon menjar, activitats per a tots i una infinitat de possibilitats que s’amaguen en aquest destí amb tantes propostes.

Comentarios
Multimedia Diari