Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els grups de dol, un espai on abraçar el cor dels qui ja no hi són

Des de fa dos anys la Fundació Mémora ofereix a Tarragona un servei de grup de dol per a les persones que han perdut un ésser estimat, un espai on compartir, deixar anar i sentir-se comprès

12 septiembre 2024 09:35 | Actualizado a 12 septiembre 2024 09:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Després de passar un procés de dol hi ha una part de tu que mai tornarà a ser la mateixa». Qui parla és l’Aurora Plana, psicòloga del grup de dol de la Fundació Mémora a Tarragona, un servei gratuït d’acompanyament emocional obert a les persones que han patit la pèrdua d’un ésser estimat perquè allà puguin expressar, compartir i transmetre els seus sentiments de forma oberta, amb confiança i sense sentir-se jutjades.

En aquest sentit, l’Aurora explica que el grup de dol «és un espai confidencial on es poden expressar les emocions sense por. El fet de poder compartir-les amb d’altres fa que s’ajudin molt entre ells. És important respectar a cada persona i no esperar que els altres membres del grup sentin el mateix que tu, tot i saber que ho entenen perfectament». I qui millor que confirmar això que els mateixos usuaris del grup. La Lourdes va perdre al seu marit fa 7 anys i en fa un que forma part del grup de dol de Mémora a Tarragona. «Moltes de les persones que no han patit la pèrdua d’un ésser estimat no entenen la situació per la qual estàs passant o que el sentiment d’enyorança s’allargui tant en el temps», explica. Per això, diu, «treure aquest sentiment i compartir-lo amb persones que han passat pel mateix és importantíssim, perquè sents que t’entenen i que et pots expressar lliurement».

$!Al grup de dol es permet que la persona buidi i integri la pèrdua de l’ésser estimat. FOTO: cedida

Aquesta llibertat de què parla la Lourdes és bàsica al grup de dol perquè, com expressa la psicòloga, l’Aurora Plana, «el que fem aquí és una bona gestió i acompanyament emocional, que no teràpia. D’aquesta manera es permet que la persona buidi i integri la pèrdua del seu ésser estimat per poder-lo deixa anar. Per fer això és bàsic donar molt d’espai a l’usuari».

Respectar el temps del procés

Cada dol és diferent. Malgrat que tots passen per unes etapes, hi ha molts factors a tenir en compte a l’hora de gestionar el procés. Així, depenent de les circumstàncies de cada persona, segons explica la psicòloga, l’Aurora Plana, «algunes combinen el grup de dol amb una teràpia individual. Jo la recomano, sobretot en els casos de mort sobtada». Amb tot, puntualitza, «no tothom necessita una intervenció psicològica com a tal» i sempre anirà en funció de la situació personal de cadascú. En aquest sentit, per exemple, a les morts sobtades, «l’etapa de negació s’ha de passar de totes totes, mentre que en altres morts va fluctuant».

La Montse és precisament una usuària del grup que el 9 d’agost del 2022 va patir la dura pèrdua del seu fill de 26 anys de forma sobtada. Per assumir i gestionar la seva falta, la Montse va acudir de seguida al grup de dol de Mémora a Tarragona, on hi ha trobat un gran suport. El fet que hi hagi persones que han passat pel mateix, en aquest cas, morts sobtades d’éssers estimats, explica, fa que «entre nosaltres ens entenguem molt bé, que puguem compartir i saber què sent cadascú en aquell moment».

Les etapes del dol

Tot procés de dol ha de passar per un seguit d’etapes, però no tothom les viurà igual. Malgrat això, és inevitable haver-les d’afrontar. Els experts insisteixen que primer s’ha de fer un buidatge emocional, anar acceptant i després, recol·locar les emocions i integrar-les. «És important no utilitzar expressions com ‘superar la pèrdua’, sinó ‘afrontar la pèrdua’, i és a partir d’aquí quan a poc a poc es reprenen les rutines que teníem abans», aclareix Plana.

Els grups de dol són espais on expressar les emocions per la pèrdua d’un ésser estimat

La psicòloga també remarca que durant aquest procés, és normal tenir recaigudes, especialment en dates assenyalades com a l’any de la mort, un moment que «marca molt», el dia del seu aniversari i altres moments familiarment importants com les vacances d’estiu o el Nadal. Per això insisteix que «és bo saber que hi ha retrocessos, però s’ha de veure que, tot i això, la vida segueix avançant».

«Vam tenir clar des del primer moment que havíem d’estar al costat de les famílies que han viscut una experiència tan dura com la pèrdua d’un ésser estimat i oferir un acompanyament emocional es va convertir en una de les nostres prioritats», afirma Josep Paris, director de desenvolupament de Mémora a Catalunya.

Com puc contactar amb el grup de dol de Mémora?

Les persones que han patit la pèrdua d’un ésser estimat i volen accedir al grup de dol, poden contactar directament amb Mémora, tant físicament a qualsevol de les seves instal·lacions del Camp de Tarragona, com per telèfon al 900 231 132 o per correu electrònic a l’adreça isabel.roman@memora.es.

La funerària ofereix un servei d'acompanyament emocional que va més enllà dels grups de dol, ja que també disposa d'un telèfon 24 h gratuït atès per una xarxa de psicòlegs especialitats en dol, sessions individualitzades i accés a una comunitat web d'acompanyament (Tuapoyoenred.com) on disposar de novetats, recursos i, fins i tot, un fòrum.

Comentarios
Multimedia Diari