Aquest 2022 ha estat l’any de la recuperació?
Si el nostre mirall era el 2019, estem en xifres similars. En clau d’empreses, hem de ficar a l’equació els costos energètics, matèries primeres, i aquí les xifres ja són diferents. Els marges dels empresaris no han sigut els mateixos. Tot ha pujat una barbaritat.
El sector ha sabut aguantar molt bé durant la pandèmia.
L’orgull que sento és immens per la capacitat de resiliència, de resistència, de canviar de pell. El sector és fort i sempre ho ha estat. És el pal de paller de l’economia catalana, som la indústria de la felicitat. Aportem valor de país per explicar com som. Quan parlem de segments turístics: sol i platja, enoturisme, esports... estem al ‘top ten’ mundial. Tenim 64 estrelles Michelin. Són fills de la cuina de la padrina. Com deia Josep Pla: «És el paisatge posat a la cassola».
Es parla molt de desestacionalitzar. S’ha progressat força. Què és el següent?
Hi ha molta feina a fer. Les zones madures com la Costa Daurada tenen una estacionalitat molt marcada. Cada vegada és menor però continua sent així. També ve molt marcada per les vacances escolars dels nostres fills. Cada vegada hi ha més oferta complementària, com per exemple PortAventura. Estarà pràcticament 300 dels 365 dies obert. La frontera líquida entre començar la temporada i acabar ha d’anar desapareixent. Que els nostres empresaris optin per allargar al màxim.
Són compatibles sostenibilitat i creació de riquesa? Barcelona no té la mateixa realitat que la Costa Daurada.
És molt diferent, va per barris. El turisme futur serà sostenible o no serà. Hem de fer que la Costa Daurada sigui líder en sostenibilitat, i també això passa pel turisme accessible, per tothom. No és només la petjada ambiental, sinó també l’àmbit laboral o econòmic. Què no és sostenibilitat?
Com ha de ser el model de creuers de Tarragona?
Està en ple debat. A Barcelona s’està apostant per creuers que no estiguin en trànsit, que siguin de començar i acabar, amb un client que arriba, que això se suma a la connectivitat, i que està dos o tres dies abans i després.
La saturació a Barcelona pot beneficiar el Port de Tarragona?
I el de Palamós. Els ports esportius abans eren una complementarietat del client de sol i platja. Ara són el propi reclam.
El sector turístic lamenta que l’administració va sempre tard i no acompanya prou.
Nosaltres tenim una obsessió per poder, si no som capaços que ens vegin el clatell, sí almenys agafar-nos de la mà. Anar junts. Fem una escolta absolutament activa, tenim les taules de treball. Hem fet un encàrrec i hem escoltat a la gent, perquè digui com ha de ser el model turístic del futur.
Fins a quin punt preocupa la manca de treballadors i la dificultat per retenir talent?
És una preocupació immensa. Estem intentant enamorar la gent, al nostre jovent, per a què estudiï turisme. A la Costa Daurada és el 25% del PIB. És important poder fer polítiques de formació, molt afinades amb les necessitats, més enllà de tot el que ja tenim. Hem passat d’1,2 milions d’euros de formació al sector turístic a 4,5. Ens hem assegut amb els càmpings i els hem preguntat: quina formació específica es necessita?
Parla molt dels mites al voltant del turisme. Potser alguns no han fet bé les coses en termes de condicions laborals.
Com tota indústria, tenim les nostres coses bones i les nostres externalitats. La nostra feina és governar les externalitats. El turisme ha rebut molta queixa i molta mossegada per una mala praxis d’un que s’ha extés com una taca d’oli. Un sector que fes molt malament les coses no dura 70 anys, amb aquest nivell de lideratge. No s’han fet tan malament les coses.
L’aeroport de Reus torna a passar per un hivern sense vols.
Això forma part de la famosa desestacionalització que busquem tots. Què és primer? L’ou o la gallina? Si tenim els nostres establiments oberts, podem anar a buscar vols. Necessitem oferta oberta per poder anar a buscar a la gent.
Ryanair va oferir una base a Reus, però vol parlar amb l’administració per rebre ajudes.
La Taula de l’Aeroport debat com es fa tota la promoció. Ryanair o Jet2 són mercats molt treballats i per nosaltres són molt importants.
I oferir ajudes directes?
No es contempla, són ajudes d’estat i no està permès.
En quin punt està el projecte Hard Rock ara mateix?
Segueix la seva tramitació administrativa al Departament de Medi Ambient i de Territori. Com a sector turístic, expliquem que és evident que una destinació com la Costa Daurada, de tenir a no tenir un PortAventura, canvia molt. Ha sigut tractor per la destinació. Però ara Turisme té poc a dir. Té més a dir Medi Ambient i Territori.
Entén que es fiqui en dubte el compromís del Govern per no ser més contundent?
No hi soc a les negociacions dels pressupostos, ho desconec, és una cosa que a mi no em toca.
És un model atractiu per a la Costa Daurada?
Hi ha destinacions madures de costa similars que no tenen una infraestructura com és un PortAventura i això es nota. Hi ha un abans i un després.
Una altra de les queixes té a veure amb les infraestructures.
Necessitem infraestructures bones. El sector es dimensiona al nivell de les actuals. Si tinguéssim millors infraestructures, tindríem un sector més gran.