Conèixer la primera cooperativa a Valls, descobrir els secrets de la Plana de Secà de l’Alt Camp a Bràfim, visitar el Columbari de Vila-rodona o fer un tast de vins. Aquestes són algunes de les propostes de les visites guiades interpretatives del paisatge agrícola de l’Alt Camp i que porta per nom ‘Territori Cooperatiu’.
En total hi haurà set visites guiades en diferents punts de la comarca de l’Alt Camp. Aquestes rutes seran en petit format, d’unes quinze persones. Totes consten d’una passejada interpretativa del paisatge rural. Acaben amb un tast dels productes de les set cooperatives que hi ha a la comarca.
Demà començarà la primera visita a Bràfim, on es podran veure alguns dels valors principals de la Plana Agrícola de Secà: agricultura, paisatge, producte mediterrani de secà, patrimoni cultural i arquitectònic. Aquest dissabte es farà una visita guiada a la primera cooperativa a Valls, i tractarà la història i el cooperativisme
A Alcover, la visita està centrada en l’avellana; Bràfim, Nulles, Vila-rodona i Rodonyà en la vinya; el Pont d’Armentera en l’horta.
«És una activitat pensada per a la gent de la comarca i la província. A vegades no coneixem el que tenim al costat de casa i vam trobar oportú ensenyar-ho ja que aquest any, arran de la Covid-19, molts no podran marxar de vacances», expliquen des de Turisme del Consell Comarcal, un dels ens encarregats d’organitzar l’activitat. L’última serà el pròxim 28 d’agost a Vila-rodona.
Però com va néixer? Durant el confinament, i per tal d’ajudar a tots aquells pagesos i productors agroalimentaris que fan venda directa –fins i tot portant-ho a casa–, van crear un llistat de compra de proximitat que portava per nom ‘De la terra a la taula!’ i ho anaven actualitzant setmanalment.
Era una campanya coordinada per l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura i el Consell Comarcal de l’Alt Camp, amb el suport de Gustum, projecte de cooperació LEADER finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i FEADER de la Unió Europea.
«Vam decidir ensenyar aquest paisatge quan ens ho permetessin i així ha estat», diuen des del Consell. Afegeixen que tenen previst repetir aquestes visites a la pròxima tardor.
Cada visita val 7 euros per persona i les reserves es fan a Camins km0 al correu info@caminskm0.com o al telèfon 669580598. L’activitat de Vila-rodona es fa a través de l’empresa Iber APT a contacte@iberapt.com o bé al 659111081. Les visites són amb aforament limitat.