Cicle de Conferències de l’Acadèmia de Ciències Mediques de TGN 2022

Després de la primera del passat 24 de febrer, demà es farà la xerrada «Vacunació: Pandèmia versus Endèmia»

22 marzo 2022 18:50 | Actualizado a 23 marzo 2022 06:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Acadèmia, després de molts mesos de pandèmia, ha pogut, per fi, reprendre les seves activitats conferencials. La primera va tenir lloc el 24 de febrer, a càrrec del Prof. Dr. Antoni Sitges Serra, exdirector dels departaments de cirurgia general i de cirurgia endocrina de l’Hospital de la Mar (Barcelona) i catedràtic de cirurgia de la UAB. El Dr. Sitges, autor del llibre titulat Si puede no vaya al médico (2020), va exposar aspectes escollits de la seva obra, titulant la conferència: «Medicina entre mitjans, indústria i hipocondria social».

La medicina, avui, es veu atabalada per les ideologies populistes, el mercantilisme o la irrupció descarada del mercat a la medicina, la tecnolatria i neomaquinisme, el voler prolongar la vida indefinidament, la degradació ambiental, a mes de la societat de consum en que vivim, que ens ha portat a dèficits importants en els contactes socials i a una insatisfacció cultural que afecta directament la salut mental de les persones. Per dir-ho clar, criticable és que en medicina els seus actors persegueixin amb afany incrementar els serveis i prestacions, anant moltes vegades més allà de les necessitats del pacient i incrementar els beneficis econòmics. Hi ha molts exemples, però en són el cribatges de dubtós valor per els pacients.

La inversió en sanitat és ara com ara una de les més rendibles, i magnats com Jeff Bezos (Amazon) inverteixen en forassenyats projectes com «l’elixir de l’eterna vida», fent-la atractiva. La tesi que l’equipament actual dels hospitals és obsolet, incideix en la despesa, insistint que s’ha de renovar.

En fi, la idea és realitzar més cribatges, afavorir la medicina privada a costa de la pública amb el que les desigualtats socials augmenten de manera desaforada, és a dir, hi haurà més pobres, mentre alguns segueixen enriquint-se. Polítics i científics s’associen per a què tot això faci niu en el públic i, entre altres coses, s’acceptin inversions gegantines en grans centres de recerca amb una contribució real a la salut dels ciutadans més que dubtosa.

En quant a la indústria farmacèutica recordà l’epidèmia d’opioides als EUA, de la qual parla en el seu llibre, recomanant també la lectura del llibre L’imperi del dolor, de Patrick Radden Keefe (abril 2021) i en la qual els aspectes financers van jugar un paper central. Això últim fa referència a un pensament de profit econòmic i no precisament de servei a les persones de la indústria farmacèutica. El Dr. Sitges va comparar l’esperança de vida a Espanya, el Japó i els EUA. L’esperança de vida a Espanya i el Japó és similar, si bé la despesa del Japó associada a la mateixa és molt superior. D’altra banda, l’esperança de vida als EUA és clarament inferior a l’espanyola, però la despesa dels americans és fins i tot superior que la del Japó. Per tant, el dubte raonable està ben justificat. Un recent estudi canadenc demostra que l’impacte de la medicina (primària, hospitalària, especialitzada) en la salut és solament un 11%, mentre que l’estil de vida el té del 40%, la genètica personal 30%, i l’entorn ambiental 20%. L’esperança de vida és un criteri estretament associat a la sanitat però per lo que es veu amb impacte relatiu. En la ultima part de la conferència, el Dr. Sitges va tractar les «bosses d’ineficiència» (gestió sanitària que no condueix a cap millora) i la hipocondria social que descriu com un sentiment de culpabilitat per ignorància («..et passa el que et passa perquè no has fet això o allò...»). El Dr. Sitges prefereix una medicina basada en el profit que obté d’ella el pacient. Aquestes són algunes de les reflexions d el Dr. Sitges en la seva brillant encara que polèmica conferència (Vídeo link: https://www.youtube.com/watch?v=Iqozs1pEqVQ&t=54s)

Demà tindrà lloc la segona conferència d’aquest cicle, que amb el títol Vacunació: Pandèmia versus Endèmia donarà la Dra. Salomé de Cambra, membre de la directiva dels laboratoris HIPRA (Amer, Girona) que estan a punt de llançar una nova vacuna contra el Covid-19. La Dra. de Cambra referirà sobre la gènesi d’aquesta vacuna, de com una empresa amb llarga experiència en el camp de la medicina veterinària es va decidir a actuar en el camp de la medicina humana. També donarà informació sobre quan i com es podrà disposar de la nova vacuna. La conferència està oberta als socis de la ACMT i al públic en general.

Comentarios
Multimedia Diari