Els aiguamolls del Pla de Santa Maria guanyen extensió i ocuparan el doble de superfície que fins ara, i ho fa possible l’ampliació del Polígon Industrial del municipi. Concretament aquesta ampliació va lligada a l’adquisició de vora 90.000 m2 de terreny per part de l’empresa vallenca Cartonatges Trilla, els quals s’han hagut de requalificar i posteriorment urbanitzar.
Tal com preveu la llei, l’empresa ha de cedir part dels terrenys a l’Ajuntament per dedicar-los a zona verda i equipaments, a més de fer-se càrrec de les obres d’urbanització de tot el conjunt. Per aquest motiu l’empresa de cartonatges ha assumit el cost d’ampliació dels aiguamolls, d’acord amb el projecte redactat i la direcció tècnica de l’empresa Ditecsa.
En conjunt, la zona humida tindrà uns 8.000 m2 de superfície nova. Les obres de construcció dels nous talussos i del camí que donarà la volta al recinte s’estan ultimant i la seva finalització serà en reu, sense cap cost per l’erari públic. A partir d’aquí, l’Ajuntament recepcionarà els terrenys i s’ocuparà de les tasques de manteniment.
Les obres d’ampliació han comportat també la neteja del canal que reparteix l’aigua pel conjunt de la zona humida i la creació d’un circuit que donarà tota la volta a tota la seva superfície, des de l’aparcament i el parc situats al capdavall del Polígon, l’accés a l’edifici d’observació d’ocells i la tornada. A més, l’Ajuntament disposa del Corral del Branca, una antiga edificació rural rehabilitada que serveix per acollir els grups que visiten la zona.
Origen industrial
L’espai dels aiguamolls va començar a prendre forma a finals de la dècada de 1980 amb la construcció de la depuradora d’aigües municipal de quines aigües netes s’alimenta, com també de l’aigua de les pluges, i esdevé un indret molt singular i únic a la comarca, punt de parada per a nombrosos ocells, entre els quals hi ha diverses espècies protegides quina flora i fauna de l’espai es pot consultar als cartells explicatius que hi ha a l’àrea de recepció. Per altra banda, al nou estany que s’està formant s’hi plantarà vegetació en els pròxims mesos.
Observació d’ocells
Amb l’ampliació de la zona humida, el Pla de Santa Maria potencia l’oferta turística de la vila que ja compta amb llocs tan interessants de visitar com el Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola de la Fàbrica o la Ruta de la Capona que mostra les construccions en pedra seca.
Els aiguamolls del Pla de Santa Maria són un espai excepcional per a l’observació d’ocells d’espècies molt diverses, tant autòctons com de pas. Raül Aymí, responsable de l’Oficina d’Anellament de l’Institut Català d’Ornitologia explica que s’hi poden veure ocells de diferents menes.
«Rapinyaires com xoriguers, aligots o falcons. Ocells de pota llarga com el bernat pescaire o l’esplugabous. Altres d’amagadissos com la polla d’aigua. I alguns, característics d’aiguamolls, com la xivitona», diu Aymí.
Com a exemplar exòtic, esmenta el pinçà carminat: «una espècie que costa molt de veure a Catalunya», afegeix.