Comença la restauració del complex la Fàbrica del Pla de Santa Maria

Ara s’intervé a una part de les antigues naus, la porteria i el magatzem, així com a l’accés i tancament del recinte

15 octubre 2020 13:10 | Actualizado a 15 octubre 2020 13:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una nova empenta és la que s’està donant a la restauració i adequació del complex la Fàbrica del Pla de Santa Maria, equipament de titularitat municipal destinant a diferents usos i singulars projectes de cara al futur. Ara es du a terme diverses obres de restauració de les façanes de l’antic recinte industrial, que formen part del projecte Feder ‘Alt Camp, història i patrimoni, les arrels d’una terra’. L’actuació, que té un termini de set mesos per a la seva execució, es preveu que s’enllesteixi amb més brevetat, atenent el bon ritme dels treballs.

En el present projecte únicament s’intervé en una part de l’edifici de les antigues naus, l’antiga porteria, l’antic magatzem, l’accés i tancament del recinte. Pel que fa a l’accés, les obres se centren en la façana de les antigues naus per l’entrada principal del Passeig del Pla –que és via urbana– i l’avinguda Gaudí –la carretera a Cabra del Camp–. En aquesta part del tram s’enderrocarà part de la tanca de totxo massís existent i s’aixecarà una de nova d’iguals característiques a la resta de tancaments realitzats recentment, com el que envolta la gran bassa i el parc. El nou tancament consistirà en una part d’obra de maó calat i tanca metàl·lica realitzada amb ferro forjat. També s’obrirà un accés a les naus per poder entrar a l’espai que s’ha destinat a magatzem de la Brigada Municipal.

Al sector de l’entrada principal, a més de les façanes de les naus i dels blocs d’oficines, es restaurarà l’exterior de la porteria i els magatzems, així com del local de joves, que havia estat la fusteria. Cal recordar que la Fàbrica acull la seu social de diverses entitats, com el Col·lectiu de Dones, que precisament ocupa l’antic bloc d’oficines, el qual recuperarà l’aspecte original. L’antiga casa del director és la llar de la Gent Gran, i els Diables també hi tenen local.

Pel que fa a les façanes originals, aquestes no estaven pintades sinó recobertes només de morter de calç, que el temps ha anat deteriorant i enfosquint, Per aquest motiu s’aplicarà pintura d’un color terrós i ocre que resulti més aproximat i respectuós possible amb l’original.

Les obres actuals es van adjudicar per un cost de 174.000 euros. El fons europeu aporta el 50 % del preu original sense IVA, que era de 180.000 euros. La resta –84.000 euros– va a càrrec de l’Ajuntament, que va avançar la seva aportació al Consell Comarcal de l’Alt Camp perquè aquest fes la licitació.

La part de la Fàbrica que haurà d’acollir la plantejada residència per a la gent gran no es restaurarà de moment. L’obra es farà quan es rehabiliti aquest sector de l’edifici. A hores d’ara s’està pendent que el Ministeri de Cultura assigni l’1,5 % cultural a aquest projecte perquè l’Ajuntament assumeixi el cost de la reforma, quantitat a recuperar quan, a partir de la licitació, l’empresa adjudicatària de l’explotació de la residència aboni el cànon anual establert.

Quant a la museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil instal·lat a l’interior de l’antiga fàbrica també forma part del projecte ‘Alt Camp, història i patrimoni’. Fonts municipals assenyalen que «els treballs ja haurien d’haver començat, però el context actual ha endarrerit la licitació, per part del Consell Comarcal», encara que aquesta es porti a terme ben aviat, i es confia que la dita museïtzació quedi enllestida el 2021.

Comentarios
Multimedia Diari