El Cementiri General de Reus ja té programa d’actes pel 150è aniversari. L’objectiu de les propostes, que s’estendran fins al 2021, serà donar-lo a conèixer des del vessant històric, patrimonial i com a servei públic. A través d’activitats de divulgació, una taula rodona, visites guiades diürnes i un acte de presentació del projecte de restauració del Panteó Boule, la ciutadania podrà saber-ne més de l’equipament, «pioner, en els seus orígens, amb valors com ara la llibertat, la integració i la cohesió», va anunciar ahir la regidora responsable de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores.
El cartell de l’efemèride està protagonitzat pel déu Cronos, també conegut com a Peret de la dalla, qui protegeix l’entrada de l’espai des del 1870-1871 –exceptuant, com va dir Flores, «els anys del franquisme»–. La creació gràfica serà el logotip del cementiri. La regidora va expressar, d’altra banda i com a tret diferenciador que, a la ciutat, «tenim una empresa funerària pública i, amb motiu de l’aniversari, donarem a conèixer què és el cementiri i quins serveis se n’ofereixen», va matisar.
Un aspecte que Flores va considerar un «repte assolit» va ser poder «dur a terme visites guiades al recinte durant el dia». Seran gratuïtes durant la temporada commemorativa, fins al juliol de 2021. «És una activitat amb voluntat informativa, un producte turístic que arribarà per a quedar-se, amb periodicitat regular. Tindrà aforament reduït, de 15 persones màxim», va acotar. Caldrà, per tant, reserva prèvia, que es podrà sol·licitar després de Nadal. L’activitat es realitzarà els primers diumenges de mes a partir del 3 de gener inclòs i sempre que el context sanitari així ho permeti.
Reflectir els aspectes identitaris i el context en què va originar-se el cementiri és una altra de les voluntats de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp. Per tant, demà dimecres (18.30h) hi haurà una taula rodona –El liberalisme reusenc i el Cementiri General: 150 anys de Prim i Sardà– en la qual intervindran la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch, i l’historiador i museòleg, Jaume Massó. L’acte serà retransmès en línia pel canal de YouTube de Reus.cat.
Amb la col·laboració del Col·legi de Psicòlegs i Canal Reus TV, al gener i febrer, s’organitzaran píndoles informatives sobre la gestió del dol en un context de Covid. Seran «espais concebuts per a la reflexió i la divulgació», va descriure la regidora, que tant es podran veure per televisió com pel canal de YouTube. Al gener, hi haurà una xerrada relacionada, també, amb el dol; al març i l’abril, una exposició al cementiri sobre la perspectiva cultural i la seva evolució històrica; i, a l’abril, pel Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, els Drs. Sergi Coll i Agustí Costa, de l’Escola d’Arquitectura de Reus, presentaran el projecte de restauració del Panteó Boule, «en un important estat de degradació», va assenyalar Flores. Per coronar la programació, al juliol, hi haurà el ‘concert per al record’, que posarà l’accent musical a la fita de l’equipament.