Una aplicació mòbil ajudarà a reduir el temps d'inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar

Familiars i amics de malalts cardíacs reben formació en RCP en el CAP de Sant Pere de Reus

17 octubre 2017 10:31 | Actualizado a 17 octubre 2017 18:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest dimarts, professionals sanitaris de l’ICS Camp de Tarragona han fet formació en RCP a familiars i amics de persones amb malalties cardíaques, al CAP Sant Pere de Reus. Aquesta activitat s’emmarca en la segona fase de l’estudi de recerca 'Efectivitat d’una xarxa de voluntaris activats de forma automàtica en la disminució del temps d’inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar'. Aquest estudi pretén determinar si una xarxa de reanimadors, activats automàticament mitjançant un rellotge i un telèfon intel·ligents, redueix el temps d’inici de les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

Per dur a terme aquest estudi el projecte es desenvolupa en quatre fases. En primer lloc, la validació d’una app per a rellotge intel·ligent desenvolupada per generar, de forma automàtica, una alerta sanitària en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària no observada. En segon lloc, la formació en tècniques de reanimació cardiopulmonar bàsica i ús de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) a familiars i amics propers de persones amb malalties cardíaques. En tercer lloc, la creació d’una xarxa de voluntaris formats en RCP, que cobreixi la ciutat de Reus, formada a partir dels familiars i amics de persones amb malalties cardíaques i de personal sanitari. I en quart i darrer lloc, l’estudi de simulació on els voluntaris seran activats de forma automàtica (mitjançant un telèfon intel·ligent) per atendre una aturada cardíaca extrahospitalària.

Per tant, l’activitat d’aquest dimarts se situa en la segona fase del projecte i s’han format unes 15 persones. Aquesta formació també es farà aquest dimecres 18 d’octubre a les quatre de la tarda al CAP Sant Pere. L’objectiu és realitzar uns 30 tallers de formació en RCP a unes 500 persones, en total. Després, es pretén fer 137 simulacions; en 67 ocasions l’alerta serà enviada als voluntaris més propers (500 m) i al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) i en la resta de casos l’alerta únicament s’enviarà al CUAP (situat al CAP Sant Pere). S’espera que el temps d’inici de les maniobres d’RCP sigui menor en el grup on hi ha la xarxa de voluntaris, en comparació amb el grup en què només s’envia l’alerta al CUAP.

Estudi de recerca

En aquest estudi de recerca hi participen: professionals de medicina especialistes en atenció primària, en medicina interna, en medicina preventiva i salut pública, professionals d’infermeria i d’enginyeria informàtica, tant de l’atenció primària de l’ICS com de l’Hospital Sant Joan de Reus. Es tracta d’un estudi pioner que pot ser de gran interès, atès que la mort sobtada per aturada cardiorespiratòria provoca, a l’Estat espanyol, més de 30.000 morts anuals. Moltes d’aquestes morts es produeixen a la via pública en presència d’altres persones.

És important l’activació de la cadena de supervivència al més ràpid possible perquè l’RCP precoç i efectiva disminueixi la morbimortalitat. Estudis previs han mostrat que l’inici immediat de l’RCP pot duplicar o triplicar la supervivència. Cada minut de retard en la desfibril·lació redueix la possibilitat de supervivència entre un 10 i un 12 %.

Una experiència a Estocolm va mostrar que la utilització de telefonia mòbil permetia activar una alerta i enviar-la als serveis d’emergència mèdica i a una xarxa de voluntaris reanimadors. Aquesta experiència va reduir el temps d’inici de les maniobres d’RCP en 2 minuts i 20 segons. En el 51,1 % dels casos l’RCP es va iniciar abans de l’arribada dels serveis d’emergència mèdica, cosa que va fer que la supervivència fos significativament major.

Comentarios
Multimedia Diari