Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Torna el Memorimage a Reus tot apostant pels joves

El festival de cinema fet amb imatges d’arxiu s’estrena aquest dimecres 6 de novembre al Teatre Bartrina amb ‘Anita. La miliciana tenia nom’ i dues pel·lícules del MemoriJove

06 noviembre 2024 11:11 | Actualizado a 06 noviembre 2024 11:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 19è Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage donarà el seu tret de sortida oficial aquest dimecres 6 de novembre a les 21 hores al Teatre Bartrina, i ho farà amb la projecció de la pel·lícula, feta com totes amb imatges d’arxiu, Anita. La miliciana tenia nom. Dirigida per Toni Monné, Arnau Gonzàlez i Vilalta i Plàcid Garcia-Planas, aquesta peça audiovisual posa nom i cognom a la noia que apareix en una fotografia d’allò més reproduïda al llarg de la història en el marc de la Guerra Civil espanyola, Anita Garbin, una miliciana anarquista.

En paraules de la directora artística del Memorimage, Anna Petrus, sobre la tria d’Anita. La miliciana tenia nom, diu que ho tenien «molt clar, que seria aquesta». «És una col·laboració amb TV3, vam reservar i ens vam assegurar que ells no emetrien el documental per tal de projectar-lo nosaltres primer al festival», explica. Es tracta, diu, d’una pel·lícula «agraïda, per a tots els públics i amb una bona història».

La proposta audiovisual va més enllà, però, i dona a conèixer també qui va immortalitzar el moment: el fotògraf Antoni Campañà. La trobada de tots dos va ser breu, però el resultat, convertit en fotografia, ha quedat per al record i la reflexió de temps passats. Dit això, la gala inaugural del Memorimage inclourà el col·loqui dels directors Toni Monné i Arnau González i Vilalta. Tot seguit, hi haurà actuació musical d’Almudena Rubio i Marcel Bagés.

La programació d’aquest dimecres ha començat per als més joves una mica abans de la gala inaugural, ja que es projectaran dues pel·lícules en el marc de la secció juvenil MemoriJove: Manifesto (10 h) i The Flag (12 h) al Bartrina. El darrer film, però, comptarà amb un segon passi aquest dijous (10 h) al mateix teatre. Dit això, el festival s’estendrà fins dissabte 9 de novembre, amb tot de pel·lícules, i la programació ja es pot consultar al web memorimage.reus.cat. La cloenda de dissabte, d’altra banda, anirà acompanyada de la projecció del documental biogràfic del pintor reusenc Marià Fortuny anomenat Joies del CIMIR: Fortuny, dirigit per Jordi Vall, Rafel Saludes i Jordi Llaberia. Aquest treball es podrà veure al Bartrina a les 21 hores. L’acte de cloenda, en acabar la projecció, inclourà lliurament de premis i l’actuació musical del cantautor Joan Rovira.

«Avui, tots fem arxiu cada dia»

Petrus, qui ha estat cinc anys al càrrec, afirma que tornen amb un festival que avança amb una «línia ascendent» quant a qualitat i exigència. Descriu al festival com a «el primer» a escala europea pel que fa a producció de pel·lícules amb material d’arxiu. «Potenciem els col·loquis amb directors, que donen sentit al certamen, i també les col·laboracions amb altres festivals, com ara amb el Festival Unarchive de Roma; a més, arribarem l’any vinent a la 20a edició amb propostes especials segur; i, tenim un MemoriReus, secció d’àmbit local, molt forta, on rebem cada cop més propostes», assegura. Petrus destaca també, com ho va fer en la presentació del festival, que aposten pels joves dels centres educatius de Reus: ho faran amb la creació d’un concurs on se’ls esperona a crear curts fets amb material d’arxiu del Centre de la Imatge de Mas Iglesias, els quals veuran la llum al festival l’any vinent. «Avui, tots fem arxiu cada dia amb el mòbil, i amb pel·lícules com Manifesto ho veiem; hem d’allunyar-nos de la idea que la imatge d’arxiu és antiga, perquè en aquest cas són gravacions de pocs anys».

Comentarios
Multimedia Diari