Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reus viurà la segona Festa del Modernisme del 27 al 29 de setembre

La ciutat retrocedirà fins a principis del segle XX amb recreacions històriques, espectacles i visites patrimonials

20 mayo 2024 12:37 | Actualizado a 20 mayo 2024 12:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus retrocedirà, per segon any, a principis del segle XX per reviure l’època modernista. Ho farà amb la segona edició de la Festa Modernista, Reus 1900, aquest cop centrada amb la temàtica del comerç, amb recreacions històriques pel carrer, activitats familiars, espectacles i visites a edificis modernistes, alguns dels quals habitualment tancats al públic. Un esdeveniment de ciutat organitzat per l’Agència de Promoció de Ciutat conjuntament amb la Casa Navàs que l’any passat es va fer en el marc del centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech Montaner i que ara ha vingut per quedar-se.

Entre les novetats destaca el canvi de data de la festa, que s’ha traslladat a la tardor, concretament, els dies 27, 28 i 29 de setembre. L’any passat es va optar per l’abril, però enguany s’ha apostat per guanyar temps de preparació i també per una qüestió històrica: «En aquella època, a la ciutat hi havia les fires d’octubre», ha explicat aquest matí la directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà. Així doncs, la festa s’ha aproximat el màxim possible a aquelles dates «i s’ha optat pel cap de setmana més proper a l’octubre». L’ideal hauria estat a l’octubre, «però quan busques un lloc al calendari i veus que està tot pràcticament ple, te n’adones de la grana activitat que hi ha a Reus», ha afegit Sagalà.

D’altra banda, la Festa Modernista creixerà en espais, escenaris on es desenvoluparà l’acció. Si l’any passat es va centrar en la plaça del Mercadal, enguany s’expandirà per zones pròximes com els carrers Monterols i Llovera, plaça Prim, carrer Sant Joan o també a La Palma. També s’ampliaran les visites patrimonials, mantenint els espais que es van obrir l’any passat (Casa Navàs, Casa Gasull i el Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata) i sumant-ne de nous. Sagalà ha destacat que edificis modernistes obriran les portes de forma especial per la festa, però encara no han transcendit quins seran. Aquest cop també se suma un espai dedicat a les famílies, que serà a la plaça Prim. A més, la ciutat de Terrassa estarà present a la Festa Modernista de Reus com a convidada. I és que l’objectiu és teixir sinergies amb altres municipis on també se celebren festes d’aquestes característiques. La intenció és, cada any, convidar una ciutat diferent.

Tot plegat es completarà amb exposicions, espectacles de petit format, rutes al carrer i propostes gastronòmiques, amb menús i aperitius modernistes. Com explicava Sílvia Sagalà, es busca també la implicació del teixit associatiu de la ciutat. De fet, des de l’organització es fa una crida perquè al gent faci propostes per incorporar a la Festa Modernista, enviant un correu electrònic a reus1900@casanavas.cat. Hi ha temps fins al 17 de juny i el requisit és que hi hagi rigor històric.

L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha destacat la importància de l’època modernista per l’actual Reus, ja que «la ciutat no s’explicaria sense el modernisme». Guaita també ha recordat que la primera edició de la Festa Modernista de Reus va atreure a 10.000 visitants i, ara, «en volem atreure a encara més», ha afegit la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó. «Cal apostar-hi i, aquest cop, hi evoquem encara més recursos», ha afegit.

Durant la presentació d’aquesta segona edició de Reus 1900, també s’ha presentat el cartell d’aquesta segona edició, dissenyat per Elisabeth Tort. La imatge està inspirada en els anuncis publicitaris de principis del segle XX i que té l’objectiu de vincular l’època modernista amb la tradició comercial de la ciutat.

$!El cartell de la segona edició de la Festa Modernsita de Reus. FOTO: Alfredo González

Com vestir-se?

Per aquells que vulguin participar de la recreació històrica, hi ha elaborat un protocol de vestuari, que es pot consultar al web reus1900.cat. Aquí es marquen els criteris dels vestits de l’època. Un document elaborat gràcies a l’assessorament de la modista experta en vestuari modernista Ana de la Cruz. El protocol està dividit per classes socials i oficis per tal de situar-se entre els anys 1888 i 1917 i no perdre el rigor històric.

Comentarios
Multimedia Diari