La institució de Foment Reus Empresarial va ser elogiada aquest passat estiu amb la inauguració de l’exposició del seu centenari a la mostra del Museu Salvador Vilaseca de Reus, la qual es va anomenar Reus, motor econòmic del sud de Catalunya. 100 anys del foment Industrial i Mercantil. De fet, la instal·lació arriba avui, dissabte, a la recta final. Per aquest motiu, ahir, divendres, diferents representants de les entitats col·laboradores van assistir a l’acte de cloenda.
La trobada va ser útil per prendre consciència del motor econòmic que representa la capital del Baix Camp i del tarannà de la seva gent, però també per reconèixer les institucions, entitats i particulars que van poder fer possible la celebració del centenari, com va ser el cas dels ponents de les diverses xerrades també programades –el regidor Marc Arza, el Dr. Agustí Agramunt, el Dr.Josep Fàbregas i el catedràtic d’economia, Agustí Segarra–, als responsables de l’exposició –Joan Navais, el Museu de Reus, encapçalat per en Marc Ferran i Estudi Ovni– i, també, a les institucions i entitats que va fer possible tot plegat: l’Ajuntament de Reus, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Fundació Privada Reddis, la Cambra de Comerç i el Centre de Lectura.
«La mostra ha tingut un gran èxit d’assistències amb més de 3.330 visitants i amb la visita d’uns trenta grups amb un gruix important d’alumnes de diferents centres educatius de la ciutat», va esmentar el president de Foment Reus Empresarial, Jaume Batista.
L’acte es va dur a terme en un dels racons més emblemàtics de l’exposició: al costat de dues imatges antigues i una moto. «Gran part dels vehicles que ens envolten duen el nom de la ciutat. Això descriu quin és el sentiment que tenen els empresaris per la ciutat», va dir la seva el batlle de la ciutat, Carles Pellicer. Després del moment de parlaments, es va procedir al lliurament de distincions.
Un recorregut històric
Dividida en cinc grans àmbits i comissariada per l’historiador Joan Navais, la mostra ofereix un recorregut molt visual i amè per la història econòmica de la ciutat i les comarques del camp dels darrers dos-cents anys. Agafa la línia temporal des de l’esplendor de l’aiguardent en el segle XVIII, origen de la coneguda dita Reus, París i Londres– i es perllonga fins a la configuració del model actual, abordant l’esclat de la indústria tèxtil, el veritable motor del procés d’industrialització de la capital del Baix Camp, i l’espectacular boom dels anys de la Primera Guerra Mundial.
L’exposició certifica el paper capdavanter i dinamitzador de la societat reusenca en l’economia del sud de Catalunya i representa una fita, fins al moment inèdita, en l’estudi, l’anàlisi i la divulgació de la història de la ciutat.