Dels més de 6.000 aviadors comercials que hi ha a Espanya, tan sols el 4% són dones (260), segons les darreres dades del Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas. La bretxa de gènere és encara profunda, però poc a poc millora, i on més es nota és a les aules. De fet, a Reus, un 20% dels futurs pilots ja són dones.
«La tendència és a l’alça», confirma la directora de CESDA, Cristina Casamitjana. Del total de 138 alumnes que estan cursant el grau en Pilot d’Aviació Comercial a aquest centre ubicat a Reus, 27 són noies i, d’aquestes, dotze estan cursant segon. De fet, aquesta és la promoció amb un percentatge més elevat de futures pilot (30%), «una fita absolutament històrica», recalca Casamitjana.
CESDA s’ha mogut habitualment entorn el 15% de noies estudiants, una xifra que ha anat fluctuant. Però en els darrers anys ha anat en augment. Independentment dels canvis socials que poden haver portat a les joves plantejar-se aquesta com una sortida professional més, «des de CESDA treballem amb diverses accions perquè, des de petites, tinguin clar que poden ser allò que volen», recalca Casamitjana.

D’una banda, el centre cuida al detall la imatge que es transmet a través de les xarxes socials, donant visibilitat a tots els gèneres. «Ho cuidem moltíssim perquè a les imatges surtin, constantment, nois i noies de forma paritària», detalla la directora de CESDA, a més d’utilitzar «llenguatge inclusiu». D’altra banda, el centre intenta apropar referents femenines amb xerrades a través d’una vinculació molt estreta amb l’associació Aviadoras, del SEPLA, formada per dones capdavanteres en el món de l’aviació, com Bettina Kadner, la primera dona que va pilotar un avió de passatgers a Espanya, el 1969. Són accions que «sempre hem fet», diu Casamitjana, però que s’han intensificat en la darrera dècada, coincidint amb un canvi també a nivell social. I és que, «un avió no sap si és un home o una dona qui el pilota, sinó si és un bon o mal pilot», subratlla la directora de CESDA, frase a la qual també fa referència el president de l’Aeroclub de Reus, Enric Morralla.
A l’Aeroclub, on també s’imparteix la formació de pilots, actualment són 12 les noies estudiants, del total d’un centenar. «Hem passat de no tenir-ne cap, o alguna de molt puntual, a una dotzena», relata Morralla, que especifica que la tendència a l’alça és d’aquests darrers tres anys. Per al president de l’Aeroclub de Reus, aquest creixement es deu a un canvi cultural. «L’interès de les noies ha crescut», diu. De fet, tant ell com Cristina Casamitjana subratllen que al món laboral no s’han trobat mai en una discriminació i en els dos casos tenen exalumnes pilots i comandants de reconegudes companyies aèries.
«El fet de ser dona ha deixat de ser una barrera», opina Mariona Gil. Està cursant segon del grau de Pilot d’Aviació Comercial de CESDA amb l’objectiu de complir el seu somni. «Durant tota la meva vida, he estat envoltada d’aviació, ja que el meu pare és un gran aficionat», explica. Ser una noia no li ha suposat cap barrera i, de fet, les noves generacions tenen a l’abast referents femenines a través de les xarxes socials. «Publiquen contingut sobre la seva vida al món de l’aviació de manera rutinària», relata la Mariona. Una forma amb la qual «mostren que és una feina normal i que ser dona no les exclou d’exercir-lo».
Cristina Casamitjana apunta una curiositat del sector: el país amb un percentatge més elevat de dones pilot és l’Índia, que arriben al 13%, seguit de Canadà, mentre que a la cua hi ha Japó i Singapur, amb prop de l’1%.
Savina: «De petita no ho deia gaire en veu alta perquè sonava com ser astronauta»
Savina Paül és una noia de 29 anys nascuda a Tarragona que sempre havia somiat en volar. Ara bé, mai ho va dir gaire en veu alta perquè a casa, ningú era del món de l’aviació i plantejar ser pilot «sonava com dir que volia ser astronauta», explica la Savina. Després de molts dubtes i sentir-se perduda, va ser la seva mare que li va plantejar: «Pensa en com t’imagines el teu futur» i no va tenir cap dubte: «Vull ser pilot!». Amb 18 anys va començar el Grau de Pilot Comercial i Operacions Aèries, mentre treballava de Coordinadora de Vol durant els estius, a l’Aeroport de Reus. Acabats els estudis, ràpid va començar a treballar a una aerolínia de passatgers, i a volar l’Airbus A320 amb 22 anys.

Explica que mai s’ha sentit diferent per ser dona, tot i que és conscient que son molt poques, al voltant d’un 5%. Però diu que els temps han canviat i que ser dona pilot està normalitzat. Ara bé, com a anècdota, diu que els passatgers quan va començar se sorprenien de veure una persona tan jove als controls, alguns fins i tot no se n’enfiaven i el comandant havia sortit alguna vegada a dir: «Aquesta noieta que veus aquí és una professional de cap a peus».
Ara, amb 29 anys, la Savina vola avions de llarg recorregut de Barcelona a Amèrica, i viu amb el seu xicot, en Pol, també pilot.