Donar una segona vida a jocs, joguines, llibres o material esportiu de casa en desús per no generar residus; i, a la vegada, adquirir tot plegat mitjançant l’intercanvi, per consumir conscientment. Amb aquestes idees clau s’ha dut a terme aquest dimarts 19 de novembre el III Mercat de Bescanvi Escolar a La Palma de Reus. L’acció, impulsada per la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament, s’ha emmarcat, també, en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.
A la iniciativa, han participat nou centres –Maria Cortina, els Ganxets, la Vitxeta, Puigcerver, La Presentació, Maria Rosa Molas, Alba, Roseta Mauri i Baix Camp–, infants dels quals han passat el matí negociant quina joguina canviaven; amb el compromís, això sí, que la nova tingués utilitat assegurada. El mercat ha permès als petits conèixer d’altres d’altres centres.
El mercat, pels volts de les 11 hores i escaig, ha estat un guirigall, amb tot de nens i nenes corrents amunt i avall. Els 554 alumnes de primària i secundària participants s’ho han passat d’allò més bé fent un exercici d’allò més complex: deixar anar un objecte i adquirir-ne un de nou, tot decidint si el volien realment o no. La tasca ha donat fruit a decisions d’allò més madures. Hi ha hagut molts alumnes, però, que han tingut dubtes a l’hora de procedir. Sobre això mateix, la mestra Elvira Benet, de l’Escola Maria Cortina, ha explicat que «cadascú intercanvia les joguines una mica segons el seu caràcter, n’hi ha de més vergonyosos i d’altres, més atrevits; aquests darrers, fins i tot, ajuden els més tímids».
Val a dir, que aquest exercici d’intercanvi no s’ha fet així com així. Tan bon punt han arribar els alumnes a La Palma, han començat amb una ronda d’observació i s’han apuntat quins eren els objectes del mercat que més els interessaven. Com ha recordat l’Anna Piñana, mestra de l’Escola La Vitxeta: «Els nens i nenes ja havien treballat a l’aula el que farien al Mercat de Bescanvi Escolar i han triar amb els pares i mares, a casa, quatre objectes màxim per intercanviar-los».
Un total de 268 intercanvis
Piñana ha afegit que l’intercanvi ajuda els alumnes a «interioritzar dinàmiques de consum responsable, ja que si hem de consumir, fem-ho donant una segona oportunitat a les coses, fomentant l’economia circular, que convida a reduir, reutilitzar i reciclar». Així, estalvien i comparteixen. El matí, productiu, s’ha tancat amb 268 intercanvis.
En paraules del regidor de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, aquesta és una activitat que «agrada molt a la canalla», permet que «treballi a l’aula i amb la família conceptes com ara el reciclatge i, per tant, la prevenció del residu». «Darrere de tota la juguesca del mercat, hi ha un missatge, i és que els alumnes surten amb una joguina nova que no hauran comprat, perquè abans de comprar res, hi ha una pila de mecanismes que els permeten aprofitar un objecte que podria ser residu», ha declarat Rubio, qui ha afirmat, també, que la tendència a Reus, en matèria de reciclatge «va a l’alça, tot i que encara som lluny del 55% que marca la Unió Europea».