La guerra dels torrons de Reus

Comerç. El canvi de propietaris en històriques empreses alimentàries locals incentiva la competència per abanderar el torró reusenc 

13 diciembre 2020 11:33 | Actualizado a 13 diciembre 2020 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La transformació comercial del Mercat Central ha comportat la reforma i ampliació de bona part dels negocis existents i l’arribada de nous paradistes. Des de mitjan novembre, i durant tota la campanya de Nadal, Torrons Vicens i Torrons Virginias hi tenen parades obertes. La seva ubicació, que els converteix pràcticament en veïns, escenifica la competència existent per enarborar la bandera del torró de Reus. Un reclam que no és nou, però que mai havia desfermat una rivalitat tan explícita i amb tants actors en joc, perquè hi ha més torroners a la ciutat que aposten per aquesta carta.

Unes de les circumstàncies que probablement han atiat aquesta guerra del torró, a banda que la conjuntura estimula el suport als fabricants locals i el consum de productes de proximitat, han estat els canvis en la propietat de dues històriques empreses alimentàries reusenques, Indústries Rodríguez (Virginias) i Productes Klam (Almendrina).

El torró de vermut

L’any 2018, la societat Acrimont Foods, creada a Agramunt (Lleida) per l’empresari Ángel Jubete, es va adjudicar la unitat productiva de xocolates i torrons Virginias arran del concurs de creditors d’Indústries Rodríguez –paral·lelament, la fabricant d’aperitius Risi es va quedar amb la secció de galetes i caramels–. Els nous propietaris de l’empresa que la família Rodríguez va fundar el 1932 van reactivar la producció de torrons a la factoria de Reus a l’any següent, mentre a l’obrador d’Agramunt elaboren la gamma artesanal, amb la marca El taller de Virginias.

El rellançament ha continuat enguany amb l’obertura de tendes a Barcelona i Madrid i la parada al Mercat Central de Reus. La iniciativa més sorprenent, destinada a reforçar encara més el lligam amb la ciutat, ha estat el Torró de vermut de Reus & patates xips, l’embalatge del qual incorpora dibuixos d’espais emblemàtics de la ciutat, com la plaça del Mercadal, l’estàtua del general Prim o la Prioral de Sant Pere i el campanar.

Menjar blanc i Almendrina

Per altra banda, fa tot just un any que Torrons Vicens, també d’Agramunt, va adquirir la companyia reusenca Productes Klam, fabricant de la popular crema d’ametlles Almendrina i que des de 1932 regentaven els seus creadors, la família Vallverdú.

Ara, el potent grup torronaire lleidatà, propietat de l’empresari pastisser Ángel Velasco, ha tret un nou producte per a la campanya de Nadal de 2020: el Torró de Reus, elaborat amb ingredients estretament lligats a la gastronomia local: el menjar blanc –fet per a l’ocasió amb llet d’ametlles Almendrina i un toc de canyella– i les avellanes torrades de la denominació d’origen protegida Avellana de Reus. El disseny de la capsa incorpora dos elements identitaris de la ciutat: el campanar i la rosa de Reus.

Els clàssics

La tradició torronera de Reus ja gaudeix d’alguns clàssics que no necessiten presentació, si més no per a la clientela local i pels molts fidels que tenen arreu del país, com el torró de gema cremada de la Confiteria Padreny o els torrons de xocolata de la Confiteria Poy.
A més d’aquests tresors elaborats als obradors d’ambdues prestigioses pastisseries, gaudim d’un altre clàssic reusenc, però en aquest cas fet a Xixona. Són els torrons Antonio Pla Ferrándiz, que enguany compleixen 135 anys a la ciutat. La imatge del patriarca torronaire, abillat amb el típic barret de roeta xixonenc, és un convidat nadalenc inalterable en multitud de llars reusenques.

Els seus descendents, establerts a les dues botigues Gelats i Torrons Xixona del carrer Llovera i el raval de Santa Anna, no només reivindiquen el seu històric lligam amb la ciutat iniciat amb els antics viatges de torró –fabricaven els dolços a Xixona i arribat el desembre se’ls enduien a Reus, on s’instal·laven en botiga de temporada fins passat Nadal–, sinó que també s’han posicionat amb un nou producte amb segell local: el Torró Ganxet, que inclou avellana negreta de la DOP Reus. L’embolcall està il·lustrat amb el campanar de Reus junt amb la sempiterna silueta del senyor Pla.

Una baixa sentida

Poques notícies han estat tan comentades darrerament a la ciutat com el fet que l’altra branca dels descendents d’Antonio Pla, el matrimoni format per Sara Jerez Verdú i Josep Espí, aquest Nadal no vinguin de Xixona i obrin la botigueta de torrons i dolços al portal del carrer Llovera 49, arran de la defunció de la Sara i les dificultats derivades de la pandèmia.
La petita torroneria, ubicada a la portalada de la modernista casa Punyed des de mitjan segle XX, formava part de la tradició nadalenca reusenca pel seu peculiar emplaçament, que provocava que els clients haguessin de fer cua al carrer. Una circumstància que resultava singular, però que precisament enguany ha deixat de ser-ho, atès que ara és una obligació generalitzada a causa de la covid. Qui els ho havia de dir.

Comentarios
Multimedia Diari