La Fira del Vi de Falset es reinventa a través de les xarxes socials

El certamen virtual ha arribat a les 20.000 visualitzacions dels tasts de vins, xerrades i actes durant el cap de setmana

04 mayo 2020 06:50 | Actualizado a 18 mayo 2020 06:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La crisi del coronavirus no ha impedit que l’esperit de la Fira del Vi de Falset arribés a les llars dels amants del vi i d’aquesta festa tan única i especial del Priorat. L’organització del certamen, que s’havia d’haver celebrat aquest cap de setmana, va preparar una iniciativa virtual de divendres fins ahir diumenge. Durant aquests tres dies s’han ofert tasts de vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant, així com conferències, concerts i subhastes relacionades amb el món del vi.

Des de l’organització expliquen que la Fira del Vi online ha tingut una resposta sorprenent arribant a les 20.000 visualitzacions de totes les activitats realitzades a través de diferents plataformes com Facebook, YouTube o Instagram. «Això ens demostra que la Fira del Vi està molt arrelada al territori i els winelovers tenen ganes de conèixer els vins de la nostra comarca», explica la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, que remarca que amb aquesta iniciativa virtual s’ha pogut donar visibilitat a un territori que «ha lluitat molt» per ser on està i que treballa per l’excel·lència dels seus vins.

Per la seva banda, el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, explica que ha sigut una experiència tant interessant com curiosa: «La Fira ha intentat mantenir viu el seu esperit i ens ha servit per reinventar-nos i posar en valor les noves formes de comunicació i per seguir reivindicant la nostra activitat que és el principal motor econòmic del Priorat».

La fira va arrencar divendres amb un tast de sis vins blancs. El dissabte es va dur a terme la inauguració oficial per part de les autoritats amb el president de la Generalitat, Quim Torra, entre d’altres.

El mateix dia un altre tast de vins a tres bandes per a conèixer la DO Montsant i descobrir la veritat de matisos de la denominació, i la DOQ Priorat va organitzar una xerrada del doctor Jordi Diloli, professor d’Història de la URV, en què va acompanyar els internautes en un recorregut per la història del vi per descobrir-los els seus orígens en la humanitat i detallar-los com va arrelar el cultiu del raïm i la producció de vi a la DOQ Priorat.

La subhasta solidària va recaptar més de 2.000 euros per a la recerca contra la Covid-19

Ahir diumenge, la Fira del Vi va comptar amb una xerrada telemàtica sobre el xampany a càrrec de l’ambaixador de Champagne a l’estat espanyol, Jordi Melendo i una subhasta solidària de lots de vins dirigida per Xavier Graset i que va aconseguir recaptar més de 2.000 euros en benefici de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, per a la recerca científica contra la Covid-19. Durant aquesta setmana s’acabaran de subhastar els 19 lots que van quedar pendents. El certamen va cloure amb un concert en directe des del celler cooperatiu de Falset.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, assegura que estan molt contents de com ha funcionat la fira online «que ha estat possible gràcies a tot un equip tècnic excepcional que amb molt poc temps ha tirat aquesta iniciativa endavant». El batlle assenyala que l’any que ve celebraran els 25 anys de la Fira del Vi, un esdeveniment que «s’ha convertit en la Festa Major de la comarca» i deixa un impacte econòmic d’1,5 milions d’euros al territori.

Les vendes s’han paralitzat a més del 80% dels cellers de la comarca 

El sector vitivinícola està passant un moment delicat amb la crisi del coronavirus. Les vendes s’han paralitzat en un 85-90% dels cellers de la DO Montsant i en la DOQ Priorat.

Salustià Álvarez explica que tan sols un 2-3% dels cellers de la DOQ Priorat té gammes de producte per a grans superfícies i aquests dies fins i tot han augmentat les seves vendes. D’altra banda hi ha un 10% de cellers que estan habituats a exportar mentre que la gran majoria són cellers familiars que els seus clients provenen bàsicament del sector de la restauració de les botigues especialitzades que amb la crisi del coronavirus també han aturat la seva activitat. I a més, també han perdut les visites i la venda directa al celler.

Des de la DOQ Priorat demanen a les administracions que prenguin mesures justes tenint en compte la pluralitat del sector del vi, «no tant per territori sinó per estructures empresarials familiars que hi ha al darrere», explica Álvarez.

Amb les vendes paralitzades, segueixen tenint despeses i estan saturats de vi. En aquest sentit, recorden que per cada ampolla que venen, els permet entrar aproximadament 1,200 kg de raïm al celler. «Gràcies a la nostra activitat generem un sector productiu i turístic entorn del vi, per la comarca del Priorat som vitals i ho volem continuar sent», conclou Salustià.

El sector cada vegada s’està adaptant més a noves formes de venda online encara que reconeixen que encara no estava dins de la seva «habitualitat» i els queda molt camí per recórrer.

Pilar Just reconeix que la situació del sector a la comarca és preocupant i més encara per a alguns cellers de la DO Montsant que són projectes familiars molt joves. Des de la DO Montsant recorden que en aquests moments és molt important que les administracions els ajudin a conscienciar a la població en consumir productes de proximitat: «Només amb el mercat català en tindríem prou per vendre el que produïm». A més, es reivindiquen com els jardiners del territori i com a productors d’un vi excepcional.

Comentarios
Multimedia Diari