La borrasca Jana ha deixat poca aigua, almenys al Camp de Tarragona. Des de fa una setmana, la previsió meteorològica avisava d’un episodi d’inestabilitat per aquest passat cap de setmana. Les pluges fortes han travessat la península, i en la seva arribada a Catalunya, hi ha hagut pedregades al sud del país i crescudes de rius a les demarcacions de Barcelona i Girona. Ara bé, les comarques del Camp de Tarragona no han notat aquesta pluja. O així és com ho reflecteixen els nivells dels pantans de la zona.
Els moments en què més va ploure va ser la matinada de diumenge, quan la Jana va travessar el territori. En canvi, durant el dia, mentre a Barcelona i Girona continuava plovent, aquí sortia el sol. Una pluja que va ser molt benvinguda per tots els embassaments que formen part de les conques internes. Aquí, però, ens ha costat veure gota.
Les dades
El pas de la Jana, per tant, no ha estat molt profitós per a omplir els pantans tarragonins. Per a posar en context primer, a escala catalana. El pitjor pantà de les conques internes és el de Sau, i ha passat en només tres dies del 7% al 22%, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Un panorama molt diferent és el que es troben els embassaments del Baix Camp i el Priorat, que amb prou feines han crescut un 1% després del pas de la borrasca Jana.
El pantà de Riudecanyes és el que més ha crescut en els darrers mesos, segons les dades proporcionades per l’ACA. El passat mes d’octubre del 2024, l’embassament es trobava només a l’1,65% de la seva capacitat. Després de les fortes pluges de la DANA a finals d’octubre, l’embassament va créixer progressivament fins al 25%. Un percentatge que feia mesos que no assolien. En canvi, ara fa tot just una setmana el marcador se situava en un 23,92% d’aigua i després del pas de la Jana només ha augmentat fins al 25,41%. Un increment poc notori en comparació a l’impacte de la borrasca en altres punts del país.
Un altre embassament d’on es tenen dades és Siurana. L’evolució en els últims mesos també ha fet canviar el paisatge d’aquest espai del Priorat. Abans del pas de la DANA el passat mes d’octubre, el pantà estava sota mínims: al 0,63%. Amb aquell temporal i les pluges dels últims mesos, el nivell de la setmana passada quedava marcat en el 9,3%. Ara, després de la Jana, l’aigua només ha augmentat fins al 10,14%.
La ruta de pantans en crisi acaba als Guiamets. Aquest embassament prioratí és el que pitjors dades presenta: els registres de l’octubre passat apunten que va arribar a estar a l’1,3%. Després de la DANA va enfilar-se fins al 5%, i en els darrers mesos ha aconseguit arribar fins al 7,75% (registre del passat 3 de març, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). Ara, després de la borrasca Jana, tampoc hi ha hagut gran canvi: el marcador arriba al 8,38%.
L’únic pantà que pot respirar tranquil és el de Margalef, que durant el passat mes de novembre l’aigua va arribar de manera sobtada a l’embassament i va permetre que s’omplís fins al 100% en pocs dies. Una imatge inusual després d’estar mesos per sota el 10%.
Els projectes per a solucionar la falta d’aigua comencen a arribar
Davant aquesta falta d’aigua, són diversos els projectes que s’estan impulsant per a fer arribar aigua als pantans, o a les zones d’influència de cada embassament.
La primera obra, que ja està en marxa, és la creació d’una canonada que portarà aigua des del riu Ebre fins al pantà dels Guiamets. Un projecte que ha d’estar finalitzat aquest mateix 2025.
Una idea similar es té per als pantans de Margalef i Siurana. Per una banda, a Margalef s’està procedint a la redacció del projecte per a portar aigua des del sistema Garrigues-Sud. A Siurana, però, no és tan fàcil i encara s’està pensant com fer-ho. La Generalitat de Catalunya no vol portar aigua directament al pantà per a evitar el transvasament d’aigua al sistema del pantà de Riudecanyes.
Per acabar, també està en redacció tot el projecte per a regenerar aigua de la depuradora de Reus i que aquesta serveixi per a regar tota la zona d’influència de Riudecanyes. El projecte està dividit en dues parts: la planta regeneradora i la bassa on s’emmagatzemarà l’aigua. Ara mateix, tots dos processos estan en marxa en el primer pas necessari: la redacció del projecte, que s’espera que estigui enllestit aquest estiu.