Grups de persones que, per diferents raons –marginalitat, rebel·lió o supervivència–, viuen allunyades de la societat convencional i han creat els seus propis codis i rituals, i on la seva foscor no només és literal, sinó també metafòrica: habiten en els límits de la moralitat i la civilització. És el fil conductor d’Els fills de la foscor, el passatge del terror que, avui i demà, despleguen al Mercat del Carrilet prop de 50 nois i noies a través del Casal de Joves.
Enguany té lloc la dotzena edició d’aquesta iniciativa que, des de fa un temps, busca espais singulars de Reus on generar atmosferes opressives i misterioses: l’antic hospital o la Casa Gasull han estat, abans, escenaris del passatge. Aquest cop, el Mercat del Carrilet oferirà una imatge molt diferent a la del dia a dia de les seves parades de venda de productes frescos.
«El millor és veure la cara de la gent i passar-m’ho bé amb ells. N’hi ha que ja entren nerviosos. Realment passen molta por», explica Sofia, una entre el col·lectiu de joves que tira endavant Els fills de la foscor.
Tot ho fan ells, de manera voluntària: els nois i noies elaboren l’argument del passatge del terror i fan ús del maquillatge, les disfresses, l’escenografia i els efectes de llum i de so per crear un univers esgarrifós. La finalitat, atrapar els visitants en una experiència immersiva on la por és la principal protagonista. L’escenògraf Àlex Manríquez és qui dirigeix l’espectacle.
«El Mercat del Carrilet té llocs bastant foscos on la gent no hi ha acostuma a anar i hi viuen joves que han ocupat les instal·lacions i tenen els seus conflictes», apunta Carme González, dinamitzadora del Casal de Joves. Descobrir-los serà possible durant el cap de setmana.
Projecte solidari: L’entrada, a canvi de llet, llegums secs i tonyina
Els fills de la foscor obre al públic avui i demà. Avui l’horari serà de 18 a 23 hores i demà, de 17 a 21 hores. Cada 10 minuts entra un grup i la durada és de 10 a 15 minuts. L’edat a la qual va destinada aquest espectacle és a partir de 12 anys. Enguany, per cada entrada cal portar un litre de llet, un paquet de llegums secs i un pack de tres llaunes de tonyina que anirà al Banc d’Aliments. L’any passat es van recollir 800 litres de llet. I és que, tal com expliquen des de l’organització, la iniciativa va sorgir al seu dia com un projecte solidari i manté aquest esperit. El recorregut pel Mercat del Carrilet no està adaptat per persones amb mobilitat reduïda. A l’espectacle es passa pel Mercat del Carrilet de l’Avinguda Jaume I.