La jota va arribar a ser ‘ball de moda’, i no només a la zona sud de Catalunya, «sinó a tot el territori», recorda Lídia de Mena, des de l’associació cultural La Clavellinera. A municipis com Falset, la tradició ha tornat amb força i, de fet, la capital del Priorat acull el Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana des dels seus inicis, a l’octubre de 2018. Un esdeveniment que serveix per debatre i fer difusió d’investigacions relacionades amb la jota i que aquest cap de setmana, del 14 al 16 d’abril, arriba a la tercera edició.
«És un orgull allotjar el congrés», destaca l’alcalde de Falset, Carlos Brull, qui aposta per consolidar l’esdeveniment al municipi. L’Ajuntament és un dels organitzadors juntament al Departament de Cultura i l’Institut Ramon Muntaner. Però l’origen de la seva realització es deu a La Clavellinera. «Al 2002, vam organitzar unes primeres jornades», relata Lídia de Mena des de l’entitat cultural que treballa en la recerca i divulgació al Priorat i territoris veïns del patrimoni cultural immaterial dins els àmbits de la música i la dansa tradicional i popular. No va ser fins a 15 anys més tard que es va plantejar novament, i llavors com a congrés, celebrant-se per primera vegada al 2018 i agafant un caràcter bianual.
En aquesta tercera edició, el tret de sortida es donarà divendres, 14 d’abril, a les 17.30 h a la sala de plens de l’Ajuntament. Serà amb una conferència sobre els gèneres tradicionals i la seva patrimonialització. Dissabte, el congrés viurà la seva jornada central amb ponències i taules rodones. Elena Espuny, tècnica de projectes de l’Institut Ramon Muntaner, explica que es tractaran tres àmbits: la relació de la jota amb els altres gèneres (a partir de les 11 h), la seva universalitat (12.30 h), i difusió de recerques, projectes i experiències recents al voltant de la jota (17 h). Hi participaran ponents de diversos punts, des de Mèxic a les Illes Canàries, zones on hi ha influència de la jota. «A vegades prenen altres noms, però la base és la mateixa», argumenta Espuny. Una expansió que va arribar a tots aquells territoris que van estar sota influència espanyola, fins i tot a Filipines, recorda també De Mena.
El congrés és una cita a estudiosos, aficionats i interessats en la jota. Però també va més enllà de la vessant més acadèmica. Així, el programa inclou diverses activitats complementàries que es faran a peu de carrer i també al teatre L’Artesana perquè, al cap i a la fi, «la jota és un fet popular», remarca De Mena.
Concretament, el divendres, a partir de les 21 h, es farà una festa participativa a la plaça de la Quartera amb les cantadores Imma Ripollès i Laura Satué, el grup La Clavellinera amb la Cobla Mínima i Es Gall de sa Pastera. Durant la festa, es durà a terme una mostra gastronòmica de la jota a Catalunya, amb tast de vins i dolços, elements sempre lligats a aquest ball. D’altra banda, durant tot el dissabte hi haurà un punt de venda de llibres als porxos de l’ajuntament, mentre que a la nit, L’Artesana acollirà la mostra de procés creatiu Terraclot, de Roberto Olivan. Diumenge, el congrés es clourà a les 12.30 h a la plaça de la Quartera amb una festa ‘jotera’.
Treballant en la recerca i difusió
La jota va arribar al seu màxim exponent al segle XIX. Després, va anar perdent pes fins a quedar en una mostra més aviat residual. Va ser en aquest context que, fa més de 30 anys, l’associació cultural La Clavellinera va començar a fer recerca, difusió i dinamització.
Com explica Lídia de Mena, factors com el despoblament o els canvis d’hàbits havien reduït la jota a la mínima expressió. En els darrers anys, però, la tendència s’ha revertit en alguns punts. En el cas de la capital del Priorat, actualment s’interpreten jotes a l’Encamisada, per Sant Blai, Sant Joan i el 15 d’agost. «Un èxit que a Falset s’explica per la gran implicació d’agents socials i la presència de persones que en la seva joventut havien ballat jotes», subratlla De Mena.