El futur de les sardanes a Reus

La Colla Sardanista Rosa de Reus celebra els seus 55 anys de vida i els seus 50 aplecs Baix Camp ininterromputs

19 mayo 2017 18:27 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’estil de ball és inconfusible. Disposició en cercle i una coreografia d’allò més estesa a nombroses cultures. Molts literats remunten l’origen de les sardanes a l’època romana, com també d’altres fixen la ubicació original a l’antiga Grècia. No obstant això, la manera de viure-les a la capital del Baix Camps és destacada.

«Enguany l’entitat fa 55 anys i jo hi estic des del principi. Han succeït moltes coses que ens han marcat, com ara les limitacions que teníem en ple franquisme, però he de dir que els qui som veterans ens uneix un gran sentiment de respecte i unió. Tot el que duem a terme ho fem amb molta il·lusió», explica Joan Bové, un dels membres més antics de la Colla Sardanista Rosa de Reus, nascuda l’any 1967.

L’entès basa el seu parer en fer una mirada enrere i recorda que la trajectòria ha estat marcada per les 50 edicions que celebra enguany l’Aplec. Des del començament, l’entitat balladora va veure que el que preferia era organitzar els actes que acompanyaven les ballades. «Vam dedicar els nostres esforços a fer altres activitats, com ara audicions de sardanes, tallers d’escacs, tirades de bitlles, aplecs... Hi va haver un any en què vam organitzar prop de quatre aplecs diferents», detalla el reusenc.

Per celebrar el 50è aniversari ininterromput d’aplecs, s’han celebrat un sopar popular aquesta primavera, una retrospectiva dels 50 anys de l’Aplec al Centre de Lectura i una ballada a la Festa Major de Sant Pere. Segons Bové, «tots aquests anys han suposat tota una experiència i vam tenir l’oportunitat de reviure moltes coses amb el recull de la retrospectiva de l’exposició, com també la quantitat de persones que han col·laborat amb nosaltres». A hores d’ara, hi ha prop de 15 persones a l’agrupació i Bové sosté que «ballar és només la part lúdica, a banda d’això tenim reunions periòdiques per preparar l’aplec o per organitzar qualsevol esdeveniment». No obstant això, el principal desig de la colla sardanista és fer arribar aquest tradicional ball als més joves per tal que el revifin i el perpetuïn.

Actes per Misericòrdia

Els actes que durà a terme l’entitat per Misericòrdia serà el 50è Aplec Baix Camp al santuari de Misericòrdia el 18 de setembre. Aquí es comptarà amb la presència de la Cobla Jovenívola de Sabadell i la Cobla Contemporània. Com a novetat, s’afegirà la Cobla Reus Jove.

El dia de Misericòrdia s’interpretaran 32 sardanes durant tot el dia, dues de sardanes en conjunt i cinc d’estrena. A la diada festiva, a les 12.15 hores, es durà a terme la ballada de sardanes d’alumnes de les escoles Joan Rebull, Mowgli, Dr. Alberich i Cases, Cèlia Artiga, Els Ganxets, Montsant, Puigcerver, Teresa Miquel i Rubió i Ors. Hi haurà més d’una vintena d’activitats, com ara el XXI Concurs de colles improvisades, contacontes, tallers de treballs manuals, tirades de bitlles, etc.

El Teatre Fortuny acollirà el 8 d’octubre l’espectacle In Somni –organitzat amb l’Associació de Concerts de Reus– en què participarà la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i Kulbik Dance Company, on la cobla, el hip-hop, la dansa urbana i la música electrònica conviuran. El 19 de novembre s’estrenarà una altra exposició, la 50a exposició de fotos Aplec Baix Camp 2016 al vestíbul del Centre de Lectura.

Comentarios
Multimedia Diari