El comerç ‘online’, la gran amenaça del petit botiguer a Reus

Els empresaris del territori consideren internet, les grans superfícies i les restriccions horàries els grans competidors. La innovació és el repte, però més de la meitat no hi inverteixen

14 diciembre 2018 09:11 | Actualizado a 14 diciembre 2018 09:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Internet, l’e-comerç i la compra online són els principals competidors del petit comerç. Així ho constata una enquesta realitzada pel Gabinet Ceres a petició de la Cambra de Comerç de Reus, un estudi que s’ha fet públic durant la presentació del Radar Cambra, que copsa les impressions dels empresaris de l’àmbit d’actuació de l’ens cameral. 

Segons l’estudi, tot i que el petit comerç compta amb grans fortaleses (el tracte personalitzat, l’atenció i el servei, la ubicació i la confiança, entre d’altres), el comerç online es posiciona com la principal amenaça. Un 94% dels enquestats així ho considera. 

Els mateixos empresaris enquestats certifiquen que la innovació i la capacitat de reinvenció són les solucions a la conjuntura. Ara bé, segons el Radar Cambra, només el 45% dels petits botiguers del territori han realitzat alguna acció per intentar millorar la captació de clients, adaptar-se a les noves tecnologies o fer formacions específiques. 

Els enquestats també consideren la destrucció del teixit de comerç urbà, l’horari laboral de les grans superfícies i fins i tot la manca de fidelitat dels clients més joves com a reptes que cal que el comerç de proximitat afronti en els pròxims anys. 

La fi de l’optimisme
El Radar Cambra també ha servit per comprovar que, a l’àmbit d’actuació de la Cambra de Comerç de Reus, s’ha acabat l’optimisme vers una hipotètica recuperació econòmica. 

Si fa un any el 60% de les empreses consideraven que les perspectives de cara al futur anaven a l’alça, aquesta xifra s’ha reduït, en els darrers trimestres d’aquest 2018, al 31% i al 32% respectivament. 

Aquesta tendència també es repeteix en el cas de la situació actual. Només el 38% de les empreses consideren que es troben en una situació bona o molt bona, mentre que a finals de l’any passat, la xifra era del 45%. 

Pel que fa a la situació econòmica respecte als darrers anys, un 66% dels empresaris consideren que és igual o pitjor, mentre que fa un any la xifra era del 51%. 

Aquesta evolució a la baixa també es trasllada a l’Índex de Confiança Empresarial, que es calcula a partir de la mitjana de la situació i les expectatives. El darrer trimestre del 2017 l’índex es situava al 26,6%. Ara al 15,3%.

Comentarios
Multimedia Diari