Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Creu Roja fa 22 proves ràpides del VIH-Sida en un matí a Reus

La prova consisteix en una punxada al dit i en 10 minuts se surt de dubtes

21 octubre 2024 17:49 | Actualizado a 21 octubre 2024 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La freqüència de pas de la plaça del Dr. Sabater de Reus aquest dilluns 21 d’octubre ha estat considerable pels volts de les 11 hores. Hi havia mercat de marxants, que atrau força gent, i tot d’estudiants que anaven amunt i avall. Tècnics de Creu Roja han aprofitat tota aquesta afluència de gent per divulgar sobre salut sexual i oferir preservatius de franc. L’entitat ha col·locat a la plaça un punt informatiu des de les 9 h i també han fet proves ràpides del VIH-Sida. «És una punxada al dit, i en qüestió de 10 minuts surts de dubtes», han esperonat la gent.

Tot plegat, s’ha emmarcat en la commemoració del passat 20 d’octubre, Dia Internacional de la Prova del VIH-Sida. L’acció ha donat «bons resultats» perquè ja al matí, a les 9 h i escaig, han començat a fer proves i a les 14 h han tancat amb 22 proves fetes. «Que la gent es faci proves és bon senyal», han manifestat des de Creu Roja.

La Regidoria de Salut veu clau fer pedagogia, en totes les edats, a causa del repunt de contagis

En paraules de Marta Cuscó, tècnica en Cures Auxiliars d’Enfermeria de la Creu Roja, les proves es duen a terme «en privat», dins la furgoneta que han instal·lat davant la plaça i «en cas de donar positiu, donem orientació». «La prova és senzilla. És una punxada, com la prova del sucre: et treuen una mica de sang i amb això et poden diagnosticar», ha detallat Cuscó. El problema, però, és que el resultat no és pot fer d’un dia per l’altre: «Si ahir vas tenir una conducta de risc, l’endemà no podrà sortir positiu en una prova, hi ha un període en què tot pot variar encara».

A banda del VIH-Sida, hi ha un «gran ventall de malalties»

Des de l’entitat volen promoure que es facin proves ràpides, però abans d’arriscar-se millor evitar contagis posant barreres. «Volem afavorir que la gent agafi preservatius, n’hi ha d’interns i externs, barreres bucals i un llarg etcètera; n’hi ha molts i molta gent no els coneix, encara avui, tot plegat, és tabú i fa ràbia, fins i tot els joves tenen vergonya i por de tractar el tema», ha destacat.

Entre la pila d’informació que han repartit els tècnics de Creu Roja amb fulletons, també n’hi ha hagut sobre malalties de transmissió sexual, de les quals Cuscó va afegir que ja no és només el VIH-Sida, sino el «gran ventall de malalties de transmissió que existeixen».

Preguntada sobre quins serien els dubtes més freqüents entre els més joves, ha respost que serien qüestions com ara com es posa el preservatiu i en què consisteix la prova del VIH-Sida.

El regidor de Salut i Esports de l’Ajuntament de Reus, Enrique Martín, ha explicat, per la seva banda, que la col·laboració amb Creu Roja dona una oportunitat a aquella gent que creu necessari fer-se la prova, que se la faci. «Des de la regidoria sempre hem considerat important defensar la prevenció i la promoció de la salut. En patir aquesta malaltia, també es guia a la persona en una sèrie de tractaments que estan a la seva disposició i que busquen millorar la seva qualitat de vida, però l’important és aturar el contagi del VIH-Sida», ha resolt el regidor. I la manera d’aturar la malaltia –ha continuat Martín– és saber que «ets el portador o portadora». «Encara en ple segle XXI el tema del sexe i la sexualitat és sovint un tema tabú i hem de trencar barreres, mites, estigmes i acabar amb la desinformació. La pedagogia és necessària a totes les edats, i més que hi ha hagut un repunt de contagis important», ha recordat el regidor.

Comentarios
Multimedia Diari