De vegades, les lliçons s’assimilen millor fora de l’aula, sobretot quan impliquen l’alumnat en qüestions que afecten el seu entorn. El debat sobre el trasllat de l’estació d’autobusos al parc de Mas Iglesias ha interpel·lat els alumnes de l’Institut Roseta Mauri, situat a pocs metres de la nova ubicació prevista. Amb aquest pretext, els estudiants de l’assignatura de Física i Química van sortir al carrer amb un sonòmetre per mesurar la contaminació acústica a diferents punts estratègics del barri. Una iniciativa que els dona veu en l’opinió pública, amb l’únic objectiu d’aportar informació científica que pugui contribuir a la presa de decisions sobre la nova estació d’autobusos, encara en fase d’avantprojecte.
«Estem fent un estudi molt interessant a nivell científic, però que sobretot ens permet conscienciar la ciutadania», va expressar Pau Martí, alumne de 1r de Batxillerat. L’estudi s’emmarca en el projecte Confint, una iniciativa que connecta l’alumnat amb problemàtiques ambientals del seu entorn i els implica en la cerca de solucions basades en dades reals. A finals d’abril, presentaran els resultats obtinguts juntament amb altres centres d’arreu de Catalunya.
El primer pas del projecte va ser una campanya informativa, amb cartells repartits pel barri per alertar sobre l’increment de soroll que podria suposar la nova ubicació de l’estació dins del parc. Un cop realitzada, els estudiants van calcular els decibels en tres punts clau :l’actual estació d’autobusos, l’interior del parc de Mas Iglesias i les immediacions de l’institut; per comparar-ne el grau de contaminació acústica.
Tot i les limitacions tècniques d’un estudi d’aquesta magnitud, el professor de l’assignatura, Joaquim Cotano, va adaptar la investigació per apropar-la al mètode científic. Durant dos minuts, els alumnes van registrar els decibels cada deu segons per obtenir dades comparatives de cada zona. L’estudi es completarà amb una investigació sobre la presència de pols atmosfèrica dins el recinte de l’institut, utilitzant un recol·lector de partícules fabricat amb materials reciclats.
«Intentem fer ciència a peu de carrer perquè l’alumnat pugui participar activament en les decisions del seu entorn, a més d’habituar-se al mètode científic», va subratllar Cotano.