<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Comença la collita de l’oliva: la producció es redueix a la meitat i es manté la qualitat

La DOP Siurana preveu 2.500 tones d’oli en una campanya amb poques olives arran de la sequera. En canvi, els preus baixarien per la bona situació d’Andalusia, principal productora

05 noviembre 2024 19:58 | Actualizado a 06 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La collita de l’oliva ja ha començat i la previsió és clara: hi haurà força menys quantitat pels estralls de la sequera i, per tant, també hi haurà menys producció d’oli. En el cas concret de la DOP Siurana –que engloba les comarques del Baix Camp, Priorat, Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Penedès, Tarragonès i la Ribera d’Ebre– l’estimació és que se situï prop de les 2.500 tones d’oli. «És la meitat del que seria habitual», relata el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, que recorda que per obtenir un litre d’oli es necessiten uns sis quilos d’olives.

En el conjunt de la província tarragonina, detalla que la caiguda seria encara més acusada, amb una producció de poc més del 30% d’oli del que seria habitual –amb unes 8.000 tones–, mentre que en el global de Catalunya la producció seria un 50% inferior respecte un any normal.

Tot i la baixa producció per la falta d’aigua, no es pateix pel futur del cultiu, com sí pot succeir amb l’avellaner, que necessita molta aigua. L’olivera, en canvi, «sobreviu», diu en Jordi, pagès de Riudoms, que recorda que hi ha exemplars fins i tot mil·lenaris: «És un arbre que si necessita aigua, produeix menys olives i, si cal, perd la fulla, però es manté viu». La falta d’aigua tampoc afecta la qualitat, que «serà molt bona», recalca Galceran. I és que el factor que, en tot cas, pot interferir són les plagues, «i enguany no n’hem tingut».

Malgrat la baixa producció, els preus de l’oli s’espera que vagin a la baixa. Un descens que seria «progressiu», assenyala el president de la DOP Siurana. El motiu, tot i que hi hagi menys olives, és que Andalusia és el principal productor i, a diferència dels darrers anys, aquest cop «tenen una bona collita». És per això que el preu havia arribat als 10 euros/litre i, enguany, la previsió és que descendeixi, «però sense tornar als preus irrisoris d’abans», diu Galceran. No obstant, per ara «els preus són similars als de l’any passat».

«És la llei de l’oferta i la demanda», recorda el Jordi, pagès de Riudoms. Té prop de 4 hectàrees d’oliveres. Són arbequines i just començava aquest dimarts, 5 de novembre, la collita, ja que «venim d’aquestes dues setmanes de pluja» que no han afavorit l’inici dels treballs. Les olives, un cop collides, les portarà a la Cooperativa de Riudoms, especialitzada en la producció d’oli d’oliva amb DOP Siurana i que ja fa un parell de setmanes que és oberta.

En Jordi calcula que, enguany, la cooperativa gestionarà prop d’1,5 milions de quilos d’olives, mentre que l’habitual seria arribar als 5 milions. A Riudoms, com altres municipis de la zona, «quasi tres quarts del poble rega amb aigua de Riudecanyes», explica aquest pagès. Però des del 2023 no hi ha reg pels baixos nivells del pantà. Va arribar a estar a tan sols l’1,4% de la seva capacitat aquest passat octubre. Ara s’aproxima al 15% gràcies a les últimes pluges. Un primer pas, però encara queda un llarg recorregut perquè les reserves d’aigua siguin suficients.

Mentrestant, en Jordi ha optat per arrencar gairebé la meitat de les seves oliveres per intentar millorar la producció i, d’entrada, diu que li ha funcionat: «Amb la meitat d’oliveres he produït més que l’any passat». I és que «així, hi ha més espai entre arbre i arbre, i competeixen menys entre elles». Una pràctica que, diu, «abans es feia, quan no es regaven les oliveres i entre arbres hi havia 10 metres. Des que reguem, es deixen només 5 m de separació i per això vaig intentar retornar a aquests 10 m i ha funcionat».

100% oli arbequí

L’oli de la DOP Siurana és d’oliva verge extra i és arbequí, una varietat de la que es deriva «un oli molt equilibrat» que «potencia els gustos, sense emmascarar», explica Galceran. Sobre la importància de l’existència de la denominació d’origen protegit (DOP), «garanteix la qualitat i l’origen» del producte, a més de promocionar-lo. En aquest marc, s’organitzen festes, com la Fira de l’oli DOP Siurana, que se celebrarà els propers 15 i 16 de novembre a Reus amb la presència de 14 cooperatives de la DOP Siurana, «un aparador on es presenta l’oli nou i la gent pot tastar i comparar», afegeix Galceran.

Comentarios
Multimedia Diari