<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cedeixen la resta de pertinences del Cor Eco de Clavé de Reus als museus per conservar-les

La reusenca Glòria M. Arnavat fa cessió de la resta de pertinences que tenia a casa seva de l’entitat avui inactiva sorgida el 1888, i on el seu pare, Josep M. Arnavat Miret, va ser-ne president molts anys

06 enero 2025 18:54 | Actualizado a 07 enero 2025 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La reusenca Glòria M. Arnavat ha cedit recentment als Museus de Reus la resta de pertinences que li quedaven a casa seva del Cor Eco de Clavé de Reus, entitat avui inactiva sorgida el 1888, i on el seu pare, Josep M. Arnavat Miret, va ser-ne president molts anys, un cop ressorgida després d’acabar la guerra civil. La família, de fet, té un lligam molt estret, amb l’entitat. Glòria M. Arnavat en fa repàs: «El cor va sorgir com a Cor Eco Republicà i va ser actiu fins al 1936, amb la guerra, però, va quedar sense activitat i la majoria de les pertinences, destruïdes». Només van quedar trofeus i medalles, que cedeix ara, entre altres objectes, als Museus de Reus.

«El 1951 –continua– el cor va reorganitzar-se passant-se a dir Cor Eco de Clavé i el meu pare va entrar a formar-hi part com a tenor». El 1956 va esdevenir-ne el president, va ser-ho 31 anys, fins al 1987, que va morir. Sempre va tenir la intenció de fer-lo ressorgir amb gent jove, però sense èxit. En morir ell, «vaig donar el cor de baixa de la Federació de Cors de Clavé i, perquè la història de l’entitat no s’oblidés hem fet donacions i un llibre, perquè d’una manera o altra, la família hi hem estat molt implicats, a l’entitat».

Entre el material donat, a banda del ja esmentat, hi ha, també: el primer estendard del ja Cor Eco de Clavé (1951) a càrrec de la mare de Glòria M., Joaquima Musté, fet sota les directrius de Maria Barrufet; medalles i cintes aconseguides pel cor arreu de Catalunya; un bust que emula el compositor Josep Anselm Clavé i un relleu en honor seu, també, pertanyent al primer monument inaugurat a Reus (1960), «essent dissenyadora i escultora d’aquest M. Misericòrdia Arnavat Musté», apunta Arnavat, tot referint-se a la seva germana.

A tall de recordatori, a l’abril de l’any passat, Arnavat va signar la donació del fons del Cor Eco de Clavé de Reus a l’Arxiu Municipal de Reus. Tot el material, documentació variada en paper i fotografies, va motivar, d’altra banda, l’elaboració del llibre Cor Eco de Clavé de Reus, 1888-1987 –de les publicacions de l’Arxiu Municipal, la número 17– a càrrec de Glòria M. Arnavat.

Viatges a Marsella i Tolosa

Cedir el material que li quedava, aquest cop als Museus de Reus, «dóna oportunitat a més ciutadania de consultar-lo i ho anuncio perquè se sàpiga». Es tracta, diu, d’un material important, perquè «l’Eco de Clavé, el 1888, feia música en català i viatjava per participar en concursos, com ara a Marsella, Tolosa...». Tot el que ha compilat la família explica, per dir-ho així, «com s’ho feien els membres per tirar endavant una entitat com aquesta». I, sobre el llibre, Arnavat expressa: «El vaig elaborar perquè quedessin ben documentades la història de l’Eco Republicà i de l’Eco de Clavé, que van tenir molt bona acceptació en el seu moment».

Comentarios
Multimedia Diari