Fer el Tomb de Ravals ha quedat en l’imaginari reusenc. També de tots els visitants de la ciutat. Venia gent de tot Catalunya per a passejar aquests carrers emblemàtics. El canvi de tendència social envers el comerç de proximitat ha fet degenerar això que abans s’idealitzava.
Durant el meu particular Tomb de Ravals vaig arribar a comptar fins a cinc locals tancats. En línia. Un rere l’altre. La quantitat de gent que hi camina també denota una davallada. Si bé és cert que és dimarts, és una imatge que vint anys enrere no era igual. Encara que la tendència en caps de setmana o dies festius sigui a l’alça, la situació no millora.
Els comerços de tota la vida han estat desapareixent a poc a poc. El clar exemple són els recents tancaments de botigues com Juncosa o Casa Borrull. Ara donen pas a negocis efímers, sense personalitat. Botigues de reparació de telèfons mòbils, barberies o serveis de manicura s’acumulen al llarg de tot el recorregut. Això sí: Reus no és un cas particular. Aquesta situació es repeteix en altres ciutats d’arreu de Catalunya.
Les ravals que més locals tancats acumulen són les ravals de Martí Folguera, de Robuster i Sant Pere. Curiosament, són zones on s’havien aplicat plans per a revitalitzar el comerç: ‘Reus Espais Vius’. Tot i això, negocis que havíem vist apujar persiana amb el projecte, ara ja no hi són. Un altre aspecte que hi juga en contra és el trànsit. Un pas constant de cotxes que, d’alguna manera o altra, entorpeixen la tranquil·litat dels visitants. Encara que, de persones, se’n veuen poques.
Com a contraposició hi ha la raval Santa Anna. Aquest carrer, convertit en reservat als vianants, està aconseguint mantenir la majoria dels comerços que s’hi ostenten des de fa temps. Tot i això, a poc a poc també hi arriba la nova tendència: llocs d’ungles, locals amb oferta de menjar internacional o franquícies de grans cadenes. Ara bé, són el clar exemple que l’adaptació a vianants és la fórmula a seguir. Un carrer més amable acompanya al passeig, acompanya que es mantingui aquesta idea del ‘Tomb de Ravals’.
On hi ha molt més xoc entre generacions és als carrers centrals, els que estan dins del Tomb de Ravals. Llovera, Monterols, carrer Jesús i adjacents. Pocs comerços històrics queden en aquestes zones: la Cristaleria Marsal, Cistelleria Carbonell... que contrasten amb la coneguda cadena de ‘La Casa de las Carcasas’, un obrador, franquícia de la més que estesa fleca 365 o el ja desaparegut local del gegant xinès ‘Aliexpress’.
Encara que trenqui amb la idea de comerç que hi havia al centre, aquestes són les empreses que es poden permetre pagar els alts preus de lloguer que es concentren al centre. Uns preus inassolibles per als petits botiguers i que els expulsa a zones allunyades del centre. Així, cada vegada més, el Tomb de Ravals queda aparcat en l’imaginari.