<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Alumnes de Reus participen en la creació dels pressupostos de la Generalitat

Infants d’entre 10 i 15 anys han participat en tallers on aprenen i opinen sobre els pressupostos de la Generalitat. L’última sessió s’ha celebrat a l’Escola Montsant de Reus

27 marzo 2025 17:14 | Actualizado a 27 marzo 2025 17:26
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

«Sabeu què és la Generalitat de Catalunya?». Més o menys, els alumnes han encertat: «On es prenen decisions importants» i «On s’elegeixen els presidents de la Generalitat». Així començava la sessió de ‘Parlem de Pressupostos’, una iniciativa del Departament d’Economia que vol incloure infants i joves en el procés de creació dels pressupostos. L’última parada d’aquesta primera edició s’ha fet a Reus, a l’Escola Montsant, amb alumnes d’entre 10 i 11 anys.

L’objectiu d’aquest petit taller és, en primer lloc, fer entendre als infants què són els pressupostos. «Sabeu d’on venen els diners que utilitza la Generalitat per a pagar les coses?», pregunta la Mariona, que introdueix la sessió. És una resposta que un alumne sap: «Dels nostres impostos». En ser preguntats si els impostos són alts o baixos, la quinzena d’alumnes presents responen que «mig-mig».

Després d’una petita part teòrica per a tenir els coneixements bàsics, han passat a la pràctica, on hi han pogut aprofundir. A través d’un joc, els alumnes han après quins són els diferents departaments on es destinen partides pressupostàries i ara mateix quin pes tenen. «Però tots aquests diners es donen a cada teatre?», preguntava una alumna en veure més de 500 milions d’euros pressupostats al Departament de Cultura. Una altra alumna ha estat l’encarregada d’esclarir el dubte: «Aquests diners es reparteixen entre tots».

Treball grupal i individual

A través de cartes i fitxes, els alumnes han entès quina feina té cada departament de la Generalitat i després, amb una feina de reflexió individual, ha decidit cadascú quin creien que era el departament on s’haurien de destinar més recursos, i quin el segon més important. Casualment, al capdamunt del rànquing hi havia el Departament de Salut. Un criteri que s’assimila a la realitat, ja que és la conselleria amb més pressupost. Els arguments, molt lògics: «No ens podem operar a casa amb les nostres tisores» o que «nosaltres no ens podem posar vacunes». En segon lloc, hi ha hagut més discrepàncies: s’han disputat entre la Justícia, Cultura i Educació.

Aquest mateix debat s’ha anat reduint a poc a poc, i a través de la posada en comú, els alumnes han argumentat quin seria el seu ordre de prioritats a l’hora d’organitzar els comptes de la Generalitat.

Procés participatiu

«La voluntat d’aquest projecte és fer un procés de participació ciutadana, preguntem a la ciutadania sobre les qüestions bàsiques sobre finances públiques, per exemple, com creiem que s’hauria de reduir l’endeutament, o com hauríem de prioritzar les despeses», explica la Mariona Riera, tècnica de la direcció general de pressupostos de la Generalitat. «Als adults se’ls pregunta constantment, però els infants són un col·lectiu molt important de la societat i ens vam adonar que ens faltava preguntar-los què en pensen», explica.

Sobre l’activitat, relata que van treballar acompanyats d’UNICEF per a crear els materials de debat sobre les despeses. «Els demanem que es posin el barret del govern i prenguin decisions. Ja els diem que hi ha uns diners destinats a pagar als seus mestres, a la policia, a la gent que treballem a la Generalitat... però tenim un petit marge per a decidir». Acaba remarcant la importància de fer activitats d’aquest estil, sobretot en edats tan joves: «Les finances públiques estan molt allunyades de la societat i, per tant, creiem que és molt important acostar les finances públiques a la ciutadania. I en el cas dels infants, les decisions que es prenen avui els afectarà a ells en un futur. Entenem que n’han de ser partícips».

Després d’aquesta activitat, el Departament d’Economia elaborarà un informe de les conclusions que els alumnes de l’Escola Montsant de Reus han extret de la sessió d’aquest dijous. Un informe que també es portarà al procés de la creació dels pressupostos de cara a l’any vinent, el 2026.

Comentarios
Multimedia Diari