L’Ajuntament de Reus s’adhereix un any més a la declaració institucional que expressa el compromís col·lectiu contra la violència envers les Dones que malauradament hem de recordar encara cada 25 de novembre. Un compromís que vol ser alhora un gest reparador contra totes les dones i nenes víctimes de les múltiples formes en què la violència masclista es manifesta a la nostra societat.
Com cada any, la declaració institucional assenyala un àmbit específic on la violència es fa present i massa sovint es perpetua. Enguany, és l’espai públic, que volem que sigui un espai lliure i segur. Més que mai, doncs, les institucions, les administracions al servei de la ciutadania hem de reforçar les mesures necessàries perquè aquest compromís es concreti en el dia a dia de les dones.
En un context social de profundes transformacions, on els referents i els canals per on es multipliquen i amplifiquen els estereotips masclistes són cada cop més amplis, el nostre compromís ha d’anar molt més enllà de les paraules i molt més enllà de la celebració d’una jornada anual. Cal que treballem cada dia, infatigablement, des del treball en xarxa, per construir una societat sense violències, on les relacions entre les persones es regeixin pel respecte i la igualtat, i aquesta és una aposta col·lectiva que hem de fer totes i tots amb la mirada atenta al present i també al futur.
La declaració assenyala algunes dades que no podem passar per alt, com el fet que un 65,2% de les dones han patit alguna forma de violència sexual al llarg de la seva vida, el tipus de violència masclista més comuna que afecta encara amb més freqüència les joves.
És per això que voldria reivindicar algunes iniciatives municipals en aquesta direcció que aquests dies han estat notícia. En primer lloc, el reconeixement a set instituts de la ciutat amb el segell de la Xarxa de Centres per la igualtat, un segell que els reconeix com a centres compromesos amb la incorporació de la perspectiva de gènere en el treball diari. Aquest estiu, l’experiència «Xarxa de Centres per a la Igualtat. Referents d’Igualtat de Reus» va ser seleccionada i inclosa en el Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya (BBP) de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. En segon lloc, la instal·lació dijous passat d’un nou banc lila al barri Gaudí, una acció impulsada amb l’Associació de Dones Blanca Almendro per reconèixer les dones víctimes de violència masclista.
No podem abaixar la guàrdia, ni donar per superats els reptes que trobem en un camí on anem avançant, però on anem també enrere cada cop que una dona és víctima d’una agressió. Hem de seguir caminant, malgrat les dificultats, i fer possible que els valors sobre els quals es fonamenta la societat democràtica que ens hem donat com a marc de convivència es facin efectius i no deixin ningú al marge. Avui és un dia per tornar-ho a recordar.