<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Mirar, comparar i decidir

10 febrero 2025 19:51 | Actualizado a 11 febrero 2025 07:00
Josep Maria Cornadó
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El Departament d’Educació ja ha anunciat que del 12 al 26 de març serà el termini per a realitzar la preinscripció escolar per al curs 2025-26 per als infants de segon cicle d’educació infantil.

Les famílies amb fills nascuts al 2022, han de sol·licitar per primer cop, l’entrada a l’escola i aquest fet acostuma a generar dubtes i inquietud. En cap cas és una decisió fàcil, per a molts pares i mares aquest procés és un autèntic «mal de cap» que implica decidir quin centre educatiu és el més convenient.

El primer que cal és que les persones que han de prendre la decisió estiguin més o menys d’acord en el tipus de centre que desitgen. Les modes influeixen en aquesta tria i cada any hi ha unes escoles que tenen moltes sol·licituds i deixen infants sense plaça i altres, que tenen poc èxit i es queden amb algunes vacants. És complex analitzar els motius pels quals això passa, les lleis de “l’oferta i la demanda” en el camp educatiu no segueixen els criteris normals del màrqueting.

Hi ha un fet, però, que és clar: no hi ha dues escoles iguals. Cada centre té la seva història i tradició, està format per un grup de mestres que impregnen caràcter a la institució, el tipus de famílies usuàries tenen la seva influència, i lògicament, el projecte de centre on es concreten els valors, organització i les metodologies emprades.

En el projecte de centre les famílies troben uns principis que gairebé són comuns a totes les escoles sufragades amb fons públics: la llengua vehicular i d’aprenentatge, el foment de la cultura i tradicions, la garantia d’un tracte personalitzat, la convivència en un marc de tolerància i de respecte pels altres, la defensa dels valors d’una societat democràtica d’acord amb els principis d’igualtat de drets i no discriminació de cap mena. Avui, tots els centres estan arrelats al seu entorn natural, són sensibles als problemes ambientals, eduquen en la línia de fomentar l’entesa i solidaritat entre els pobles, el respecte als drets humans i la valoració de la pau i les actituds no-violentes, es mostren inclusius i respectuosos i així es podria continuar amb un llarg etcètera de valors universals assumits per totes les escoles.

Tot i ser molt importants aquests elements, n’hi ha un altre que no és menor: la situació. És important que el centre estigui ubicat prop del domicili familiar, atès que incrementa el sentiment de pertinença a la comunitat on es relaciona la família, afavoreix l’autonomia dels infants a mesura que creixen i també és l’opció més conciliadora. Durant molts anys l’escola forma part del dia a dia de l’infant i la seva família i en aquest sentit és clau la comoditat, el vincle i la representació amb la zona on es viu. La recomanació és, sempre que sigui possible, apostar per la proximitat, ja que facilita la logística del dia a dia.

Per tant, abans de prendre una decisió, és interessant que la família reculli informació a través de diferents vies i canals, com per exemple:

l L’assistència a la jornada de portes obertes. Són una bona ocasió per conèixer l’escola des de dins. En aquest sentit, és interessant com a mínim visitar dos o tres centres per tenir elements de comparació. Cal dedicar especial atenció a les instal·lacions (els espais oberts, la llum natural, els espais polivalents, etc.) a la distribució d’aules i passadissos i, per descomptat, als serveis específics que ofereix: acollida matinal, menjador, activitats esportives i de lleure, etc. En aquest sentit, és important comprovar que s’adapta a les necessitats i expectatives familiars.

l El coneixement d’altres aspectes de l’escola. És enriquidor entrar a la pàgina web, blog i xarxes socials del centre per saber del seu dia a dia. És habitual que es facin publicacions de les activitats i projectes que es porten a terme, tant habituals com excepcionals. Les metodologies, les celebracions, les festes... i com està d’oberta a la comunitat. També és rellevant el paper de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) que gestiona les activitats extraescolars, serveis d’acollida i menjador escolar. En aquest sentit, és relativament fàcil comparar l’oferta del centre amb les preferències i prioritats personals.

l L’opinió de professionals de l’educació. En el cas que se sigui usuari d’una llar d’infants, segur que es té prou confiança en l’educadora per escoltar el seu parer, per fer-li preguntes i demanar-li una mica de guia en aquesta decisió. En cas contrari, tothom coneix alguna persona vinculada amb el món de l’educació per explicar-li els dubtes que es planteja la família.

l Finalment, pot resultar interessant parlar amb altres pares i mares que tenen fills escolaritzats en els centres. Demanar-los que expliquin el que més valoren, el que els ha sorprès gratament... el que no els agrada tant, etc. la visió dels usuaris és diferent a la professional, i en aquest sentit es tracta de recollir opinions diferents per anar construint la pròpia visió.

Les persones que necessiten més suport i assessorament poden consultar a l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) que ofereix informació detallada de l’oferta educativa i també orientació i acompanyament en el procés de preinscripció i matrícula.

Arribat aquest punt, es tracta de tenir clares quines són les prioritats familiars, i ser conscient que segurament totes les opcions tenen punts forts i punts febles, ja que l’escola ideal no existeix.

Abans de fer el llistat definitiu de centres cal ser coneixedor que el sistema educatiu té mecanismes per regular la matrícula a les escoles on la demanda supera l’oferta de places. La decisió està sotmesa a unes normes per equiparar els drets de tots els pares i mares. Per prendre la decisió final, també és important posar en una balança les preferències i les possibilitats d’entrar on es vol optar, ja que això pot augmentar les possibilitats de tenir èxit en l’elecció.

Comentarios
Multimedia Diari