Les relacions comercials amb els Estats Units són essencials pel Camp de Tarragona, però la recent victòria de Donald Trump a les eleccions del 5 de novembre de 2024, que el converteix en el 47è president dels Estats Units, genera incertesa sobre les polítiques econòmiques que implementarà i les seves possibles repercussions. En un context geopolític mundial convuls, amb crisis obertes a Ucraïna, tensions a l’Orient Mitjà, la carrera tecnològica i el mar de la Xina, els Estats Units tindran un paper determinant en l’economia global i, per extensió, en la de Tarragona.
Tot i que és impossible predir amb exactitud, podem analitzar els possibles efectes d’aquesta nova presidència basant-nos en les accions del passat. És important recordar que no totes les promeses electorals s’acaben materialitzant.
La política comercial de Trump es va caracteritzar per l’enfocament ‘America First’, que va portar a l’aplicació d’aranzels sobre productes europeus com l’oli d’oliva, el vi, els fruits secs, els productes químics i petroquímics, així com components i maquinària industrial, afectant sectors clau per a l’economia del Camp de Tarragona. A diferència de l’administració Obama, que impulsava acords com el TTIP, Trump va promoure un aïllacionisme econòmic que va dificultar la competitivitat dels productes de Tarragona.
Exportacions Agràries: l’oli
Durant el seu primer mandat (2017-2021), Trump va imposar aranzels del 25% sobre productes europeus, incloent-hi l’oli d’oliva i el vi. Aquests aranzels van reduir les exportacions d’oli d’oliva un 43%, amb un impacte directe en els petits productors de Tarragona, que descrivien la situació com a “catàstrofe”. L’impacte negatiu es va estendre també als altres productes agrícoles, com els fruits secs, especialment les avellanes, que van experimentar una disminució de la demanda dels EUA.
El 2022, amb l’aixecament temporal dels aranzels, les exportacions van mostrar una recuperació significativa, augmentant un 37,5% durant els primers sis mesos fins a un valor de 152 milions d’euros. No obstant això, la crisi climàtica del 2024 ha elevat el preu de l’oli un 50%, deixant els productors en una situació ja precària. La reintroducció d’aranzels seria un nou obstacle per als productors, posant en risc la viabilitat d’aquestes explotacions i fent necessari trobar mercats alternatius.
Inversions Estrangeres i Indústria Química
Les empreses químiques a Tarragona, com Dow Chemical i ExxonMobil, van patir un augment de costos durant el primer mandat de Trump, degut a les tensions comercials i l’encariment de matèries primeres, com els components químics essencials per a la producció. Aquestes polítiques van fer que empreses multinacionals reconsideressin les seves inversions a Europa, ja que els costos addicionals reduïen la competitivitat dels seus productes als EUA.
Un nou mandat proteccionista podria agreujar aquesta situació. Els directius de Dow Chemical ja van advertir que qualsevol barrera comercial addicional faria més inviable la seva expansió a Tarragona. Això afectaria no només la indústria química sinó també altres indústries que depenen d’aquesta xarxa de subministrament i que contribueixen significativament a l’ocupació i l’economia del Camp de Tarragona.
Estratègies pel Camp de Tarragona
Per mitigar aquests efectes, el Camp de Tarragona ha de diversificar mercats d’exportació, ampliant la presència a Àsia i Amèrica Llatina, on la demanda de productes de qualitat està creixent. A més, la regió hauria de fomentar una aliança més sòlida amb altres regions europees per accedir conjuntament a mercats emergents, millorant així la resiliència davant de qualsevol canvi en les polítiques dels Estats Units.
Les empreses locals poden també explorar innovacions en els seus productes, adaptant la gamma per ajustar-se a les preferències dels consumidors internacionals i reduir costos associats a les exportacions. Aquesta diversificació de gamma permetria mantenir una oferta competitiva en diferents mercats i fer front als costos afegits per les barreres comercials.
A més, és essencial optimitzar la cadena de subministrament, millorant l’eficiència dels processos logístics i productius. Invertir en tecnologia per a la gestió d’inventaris o implementar processos més eficients pot compensar costos addicionals i mantenir la competitivitat en el mercat global.
Per part de l’administració pública, també és clau aplicar incentius fiscals i oferir suport institucional per ajudar les empreses a absorbir l’impacte dels aranzels i evitar deslocalitzacions, especialment als sectors més vulnerables, com l’agricultura i la indústria química, garantint així la continuïtat de les seves operacions.
Conclusions
La victòria de Trump planteja un panorama difícil per al Camp de Tarragona, amb restriccions comercials i proteccionisme que podrien dificultar l’accés als mercats i desincentivar inversions. El Camp de Tarragona ha de ser proactiu, preparant-se per adaptar-se a aquest escenari i aprofitar les oportunitats en altres mercats per assegurar l’estabilitat econòmica i la prosperitat.