SOS: Barcelona busca talent digital

La capital del Mobile World Congress té un problema: la bretxa del talent digital no para de créixer. Hi ha més oferta de feines digitals que no pas professionals per a cobrir-les

28 octubre 2020 19:50 | Actualizado a 29 octubre 2020 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 85% de les professions que hi haurà l’any 2030 encara no s’han inventat. Aquesta provocadora dada, extreta del darrer Talent Trends Report que elabora la consultora Randstad, combinada amb el fet que el World Economic Forum de Davos sosté que la durada de les capacitats que permeten que una persona sigui empleable és actualment de només de 5 anys, quan abans era de 18, ens porta inexorablement a una conclusió: tenir feina cada dia estarà més associat a estar digitalitzat. I com passa amb els millors softwares, a romandre periòdicament actualitzats.

I malgrat que el sector tecnològic és actualment el motor més potent de l’economia de Catalunya (el 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat el 2019 millor que l’any anterior i un 40% projecta un escenari de facturació de l’exercici de 2020 superior al del 2019) la manca de talent al sector TIC pot suposar un fre per a la competitivitat de les empreses.

La demanda de professionals digitals creix un 80% mentre que l'oferta ho fa només un 23%

Perquè es facin una idea del que significa l’expressió «manca de talent», Barcelona Digital Talent, una aliança público-privada formada pels principals actors de l’ecosistema digital de Barcelona, ha publicat un estudi en el que explica que, si en una oferta de treball no tecnològica podem trobar una trentena de candidats disponibles per cada feina ofertada, quan ens passem a la vessant digital molt difícilment la xifra arriba a la quinzena. I si anem a llocs de treball molt més tècnics, com el Big Data o la Intel.ligència Artificial, el nombre de candidats no arriba als cinc currículums. Són unes xifres alarmants ja que durant el 2019 una de cada deu ofertes de feina a Barcelona va tenir relació amb el sector tecnològic.

És per això que Barcelona ha llençat un SOS a la cerca de talent digital ja que la bretxa existent és enorme: en els últims dos anys, la demanda de professionals digitals ha augmentat un 80% mentre que l’oferta de professionals disponibles només ha crescut un 23%.

És significatiu que Barcelona lideri aquest crit al cel (al núvol hauríem de dir?) ja que la capital del país s’ha consolidat com a pol de talent digital amb més de 77.000 professionals treballant en l’ecosistema tecnològic, 9.600 persones més que l’any passat. La xifra és significativa ja que en el conjunt de Catalunya la xifra és de 124.100 professionals TIC.

El 85% de les professions que hi haurà el 2030 encara no s'han inventat

Però la bretxa no només és de capacitats. També hi ha una preocupant bretxa de gènere. Segons el mencionat estudi, a la ciutat de Barcelona només el 26% dels professionals digitals són dones. Si mirem el conjunt de Catalunya la bretxa és similar. Un any més el baròmetre del Cercle Tecnològic de Catalunya torna també a assenyalar el dèficit elevat de dones en el sector: només el 30% dels empleats de companyies TIC són dones, enfront el 28% de l’any passat. El percentatge és molt més preocupant si es té en compte la presència femenina als departaments informàtics de les empreses, on només el 8,3% són dones.

Aquesta bretxa digital pot amenaçar el rol que Barcelona juga com a hub tecnològic a Europa tot i que els nostres veïns del continent no estan massa millor. L’any 2021 el mercat europeu haurà de sumar 200.000 professionals tecnològics més però la Unió Europea només serà capaç d’aportar 58.000 treballadors en aquest àmbit.

D’altra banda Barcelona es consolida com un pol d’atracció de talent exterior ja que el 31% de professionals TIC provenen d’altres ciutats. I tenint en compte que el 40% de les ofertes de treball són de desenvolupadors web, l’Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que invertirà 3,5 milions d’euros en formar 3.000 nous professionals d’aquest àmbit.

Si posem sobre la taula que el salari mig anual dels professionals tecnològics a Barcelona se situa entorn dels 38.000€ (30.000€ és el salari mig a la ciutat), s’haurien d’impulsar les vocacions tecnològiques.

Pares i mares que llegiu aquest article: si els vostres fills us diuen que volen ser xef gastronòmic en 3D, tècnics en oblit d’empremta digital o gestors d’identitats en realitat augmentada, no us espanteu pas. L’escola de negocis digitals ISDI ja forma actualment aquests professionals. I si no saben què volen ser de grans, estigueu tranquils, la seva professió encara no s’ha inventat.

Comentarios
Multimedia Diari