Seguretat i salut a la feina

La covid-19 ha demostrat que no es pot separar la salut laboral de la salut pública 

28 abril 2021 09:58 | Actualizado a 28 abril 2021 10:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest 28 d’abril és el dia per al record a totes aquelles persones treballadores que han estat víctimes d’accidents laborals. Una altra pandèmia, per la qual moren dues persones al dia. En aquest sentit, assenyalar que més de 700 persones moren de mitjana a l’any a Espanya en accidents laborals, a Tarragona el 2020 van ser quinze treballadors que van perdre la vida.

Per això, UGT segueix reclamant que s’obri una taula de diàleg i s’acordi un Pla de xoc contra la sinistralitat laboral, i que s’iniciïn, tant com sigui possible les negociacions de la nova Estratègia de Seguretat i Salut en el Treball per posar fre a aquesta xacra creixent, i a aquest degoteig incessant de morts a la feina.

La covid-19 ha demostrat que no es pot separar la salut laboral de la salut pública i que ha de formar part de les polítiques de salut pública. També ha evidenciat la mercantilització la salut pública i de la salut laboral. En aquest sentit, denunciem l’externalització generalitzada que dificulta la gestió de la prevenció de riscos en les pimes, les limitacions dels serveis de prevenció davant el virus de la covid-19 i la pràcticament inexistència en aquesta pandèmia dels serveis de prevenció aliens. Algun d’ells, fins i tot, han sol·licitat ERTO per part de les seves plantilles. Plantilles que suporten elevades càrregues de treball i que no poden realitzar en condicions òptimes les seves tasques, la qual cosa repercuteix en una gestió inadequada de la prevenció a les empreses.

Durant aquesta pandèmia, a més, s’ha trobat a faltar una major presència de les institucions públiques en l’àmbit laboral. La UGT hem anat reclamant una major coordinació entre els departaments de Sanitat i de Treball i entre les administracions públiques. Considerem, a més, que la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social no ha pogut atendre totes les denúncies per l’escàs nombre d’efectius. I és que tenim una de les més baixes ràtios d’Europa.

Necessitem una nova estratègia catalana de seguretat i salut en el treball, dotant-lo de partida pressupostària pròpia que permeti assolir els objectius, capaç d’aturar la xacra de la sinistralitat laboral que hem patit durant els darrers anys i la inacceptable pujada dels accidents mortals de l’any passat. Hem de donar resposta als reptes i a les necessitats dels nous escenaris laborals que ja tenim aquí (teletreball, plataformes digitals, falsos autònoms, economia col·laborativa, ocupació verda, nous nínxols d’ocupació, etc.), així com garantir en tot moment el dret a un treball digne, segur, saludable i sostenible per a tothom.

Demanen que les empreses i administracions compleixin amb l’obligació de garantir la seguretat i la salut de tots els treballadors i les treballadores, establint les mesures necessàries per desenvolupar el seu treball: reforçant mesures preventives en les empreses, garantint el subministrament d’EPIs a les treballadores i els treballadors i les garanties higièniques i de salut laboral, i establint criteris de mobilitat, ús del transport públic i horaris a les empreses per garantir la seguretat laboral dins i fora de l’empresa i en els seus desplaçaments. I també el reconeixement del contagi per covid-19 com a malaltia professional per a determinades professions i per totes les persones treballadores dels serveis essencials i aquelles que per l’exercici de la seva professió es vegin en risc de contagi. Per tot això, hem d’avançar cap a un model productiu que generi ocupació estable i de qualitat i amb seguretat.

Joan Llort Vallès: Secretari General d'UGT Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari